Zhoršil se vám příjem multiplexu TELEKO DAB? Na vině je nový německý vysílač

1. červen 2023

Očekávaná kolize multiplexu TELEKO DAB se sítí Antenne Deutschland se od 1. června stává na Liberecku realitou. Německá telekomunikační společnost oznámila zprovoznění nových vysílačů, mezi kterými bude i lokalita Löbau. Díky blízkosti k libereckému vysílači je prakticky stoprocentně jisté, že multiplex Antenne DE v řadě lokalit českou síť vymaže. Situaci musí vyřešit ČTÚ.

Čtěte také

„Zprovozněním nových vysílačů neustále rozšiřujeme dosah naší národní platformy DAB+. Díky devíti letošním kanálům a rozšíření, o kterém již bylo rozhodnuto v loňském roce, bude moci tyto programy přijímat indoor (uvnitř budov, pozn. red.) přibližně 59 milionů obyvatel Německa. Pokrytí dálnic je pak přes 92 procent. Celostátní rozhlas přes DAB+ tak nabývá na významu i pro inzerenty,“ uvedl ve středu Mirko Drenger, generální ředitel společnosti Antenne Deutschland.

Pokrytí DAB+ vysílače LIBEREC PROSEČ, omezené vysílačem Löbau (Antenne DE)

Kromě vysílače Löbau, který půjde do přímé kolize s českou sítí TELEKO DAB, bude 1. června zprovozněných dalších pět vysílačů. Půjde konkrétně o Bregenz – Pfännder, Badenweiler/Blauen, Pfaffenhofen/Ilm, Wesel a Heide. Pro Löbau byl zkoordinovaný výkon 10 kW ve vertikální polarizaci, nutně to však neznamená, že se plnou silu zde bude vysílat. Součástí programové nabídky sítě Antenne Deutschland je v současné době šestnáct stanic včetně 80s80s, 90s90s nebo kanálů Absolut.

autor: lukpo
Spustit audio

Související