Žurnalistické zásady Radiožurnálu jsou veřejně přístupné

29. srpen 2003
Sedmá velmoc

Zpravodajská stanice Český rozhlas 1 - Radiožurnál zveřejnil své "Žurnalistické zásady". Tyto zásady stanovují profesní a etická pravidla při získávání zpravodajských materiálů, při jejich zpracování a vysílání, zásady vyváženosti a objektivity publicistických pořadů, předcházení střetu zájmů a další důležitá ustanovení.

K vypracování vlastních Žurnalistických zásad se rozhodli sami redaktoři ČRo 1 - Radiožurnálu. Prvotní základ materiálu sestavil Karel Hvížďala a dopracoval ho tehdejší šéfredaktor (a současný ředitel) ČRo 1 - Radiožurnálu Alexandr Pícha. Původní dokument vycházel ze žurnalistických norem zahraničních médií a z tehdejších dílčích pravidel ČRo 1 - Radiožurnálu.

Návrh zásad byl poté předán k diskusi redaktorům ČRo 1 - Radiožurnálu. Výsledný dokument oponovali M. Šmíd z FSV UK, šéfredaktor slovenské Pravdy P. Šabata a V. Moravec z BBC. Po ročních zkušenostech z praxe ředitel ČRo 1 A. Pícha Žurnalistické zásady dále doplnil a předal k právnímu posouzení. Po dopracování připomínek byly 20. 8. 2003 Žurnalistické zásady ČRo 1 schváleny na poradě vedení ČRo 1 - Radiožurnálu.

Žurnalistické zásady ČRo 1 - Radiožurnálu jsou zveřejněny na serveru iŽurnál v sekci O serveru nebo na serveru Radiožurnál v sekci O stanici. Jsou přímo přístupné i přes hlavní stránku www.rozhlas.cz/radiozurnal.

autor: psk
Spustit audio

Více z pořadu