Český rozhlas chce zdvojnásobit pokrytí digitálním vysíláním na 80 procent

31. srpen 2018

Veřejnoprávní rozhlas jako lídr technologie pokračuje díky Českým Radiokomunikacím v rozšiřování své sítě, aby mohl signál DAB+ zprostředkovat co nejvíce posluchačům.

Český rozhlas postupně v příštích letech do roku 2022 zvýší pokrytí digitálním vysíláním DAB+ ze stávajících 40 procent až na 80 procent. Do čtyř let také převede financování vysílání ze zvláštního fondu do běžného provozního rozpočtu. Vyplývá to z Rozvojového plánu Českého rozhlasu na období 2019 až 2022.

Veřejnoprávní rozhlas zároveň utlumí analogové vysílání na středních a dlouhých vlnách. Hlavním a nejrozšířenějším způsobem distribuce zůstane analogové vysílání na velmi krátkých vlnách v pásmu FM.

Pokračovat by rovněž měla spolupráce s Českou televizí na vytváření takzvaného Multiplexu veřejné služby. Zároveň ale ČRo plánuje snížit náklady na vysílání při televizních standardech DVB-T a DVB-T2.

Český rozhlas rovněž čeká druhá fáze rekonstrukce ostravského studia, pokračování rekonstrukce brněnské stanice a pořízení nemovitosti pro studio v Olomouci. Zároveň chce v příštím roce zahájit prodej zámku v Přerově nad Labem a objektu v brněnské Dvorského ulici.

Vedení ČRo bude v rámci rozvojového plánu usilovat o zvýšení rozhlasového poplatku o pět korun, což by znamenalo navýšení ročních výnosů o 225 milionů Kč. Úvahy o zvýšení podporuje novela zákona o DPH, která bude pro rozhlas znamenat výpadek příjmů. Současná výše koncesionářského poplatku 45 korun se neměnila od roku 2005.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související