Legendární AM vysílač Liblice odkrývá své nitro

22. červen 2018

Dvojice věží liblického středovlnného vysílače šplhají do výšky 355 m a jsou tak nejvyšší stavbou na území České republiky. Ta je unikátní i ve světovém měřítku.

Dominantní stožáry jsou vidět z daleka, dovnitř komplexu se však dostanou jen povolaní pracovníci. Zcela mimořádnou příležitostí pak bylo stanout na samém vrcholu jednoho ze stožárů. Vnitřkem každého z nich vedou údržbové šplhající výtahy, tvořené otevřenou klecí a velmi hlučným spalovacím motorem. Cesta nahoru s nimi trvá celých 45 minut, ani tak se ale člověk nevyhne lezení po žebříku, čímž cesta začíná a na vrcholu, ve výšce 355 m, také končí.

Pro Český rozhlas představují Liblice klíčový vysílač v oblasti AM vysílání. Program stanice Dvojka je pomocí něj šířen na frekvenci 639 kHz na téměř 80 % území ČR a v noci je dokonce slyšitelný po velké části Evropy. Tento středovlnný vysílač spravují České Radiokomunikace. Nachází se ve Středočeském kraji, poblíž Českého Brodu. Vrcholy jeho stožárů poskytují impozantní výhled.

Původně 1,5 MW výkon byl v roce 2012 z úsporných důvodů snížen na polovinu. Zároveň byl ale optimalizován procesing signálu, který tuto ztrátu kompenzoval a tak i při nižší spotřebě energie reálný dosah vysílače stoupl. Signál se z vysílače šíří pomocí vyzařovacích lan, která jsou napnuta podél  štíhlých trojhranných stožárů téměř po celé jejich délce a která tak kolem nich vytvářejí klec. Jde o patentovanou konstrukcí ARPO (anténa s regulovatelným proudovým obložením). Každý stožár jistí 15 kotevních lan, která zajišťují jejich naprostou stabilitu.

Nedaleko od stožárů se nachází komplex servisních budov. Zde je zpracováván vstupní signál a zde jsou i samotné gigantické elektronkové vysílače Tesla Hloubětín SRV 750. Obří výkon vyžaduje důmyslné chlazení, dvě budovy tohoto komplexu proto slouží jako chladící věže. Zajímavý je i řízený usměrňovač VYTYRUS (Vysokonapěťový Tyristorový Regulovatelný Usměrňovač), který dynamicky nastavuje napájecí napětí koncového stupně v závislosti na vybuzení a tím šetří elektřinu. Elektrický návrh liblického vysílače vypracoval Výzkumný ústav spojů (dnešní Testcom) a projekt konstrukce stožárů Hutní projekt Praha. Stavbu pak v letech 1975-1976 provedly Hutní montáže Ostrava. Původní vysílač, Liblice A, se stožáry vysokými 150 m, byl postaven v letech 1929 až 1931 v těsném sousedství. Ten byl v roce 2004 odstřelen.

Přes všechny prognózy mají střední vlny stále své posluchače a Český rozhlas podporuje všechny vysílací platformy, o které mají posluchači zájem. Vysílač Liblice je ve výborné kondici, dobře udržovaný a spravovaný odborníky se srdcem a nadšením pro věc.

autor: Karel Zýka
Spustit audio

Související