Německo-francouzská televize Arte oslaví 30. narozeniny, významné výročí si připomíná celý rok

3. únor 2022

Letos v květnu to bude třicet let od chvíle, kdy začala vysílat německo-francouzská televize Arte, která je dnes synonymem kvality v oblasti kulturní produkce i dokumentů. Podle jeho vzoru vznikl 31. srpna 2013 veřejnoprávní kanál České televize ČT art. Stanice Arte bude připomínat své 30. narozeniny speciálními formáty ve vysílání po celý rok.

Mimořádné bloky nebo tematické pořady budou k dispozici ve vysílání Arte i v její mediální knihovně, kterou lze konzumovat jak na webu, tak například prostřednictvím aplikací v chytrých televizorech nebo mobilních telefonech. Stanice v únorovém vysílání připomene například speciály festivalu Berlinale, sté výročí hororové klasiky Nosferatu a v březnu se mohou diváci těšit na dvacítku oceňovaných snímků v cyklu ArteKinoClassics.

Základy stanice Arte byly položeny již v roce 1990, v předvečer znovusjednocení Německa. Vytvoření společného německo-francouzského kulturního kanálu se stalo skutečností díky podpisu Mezistátní smlouvy. Arte, jak bylo uvedeno výše, už není pouze televizním kanálem, který je i v Česku k dispozici oficiálně prostřednictvím řady distribučních kanálů, ale de facto multimediální platformou. Aktuálně je stanice dostupná v šesti evropských jazycích.

autor: lukpo
Spustit audio

Související