Archeologický průzkum na budoucí dálnici D6 odhalil další pozůstatky někdejšího osídlení

13. březen 2024 11:35

Ředitelství silnic a dálnic ukončilo základní archeologické výzkumy mezi obcemi Bošov a Knínice na Karlovarsku – v trase dalšího plánovaného úseku dálnice D6. Na vybraných místech budou práce archeologů pokračovat. 

Dálnice D6 mezi Karlovými Vary a Prahou se na přelomu roku začne poprvé stavět i na území Karlovarského kraje. V trase nového úseku právě dokončil základní výzkum archeologický tým. Průzkum lokality byl úspěšný a kvůli zajímavým nálezům se archeologové na trasu budoucí dálnice brzy vrátí.

„V rámci prvního úseku v Karlovarském kraji Knínice-Bošov, jsme dokončili archeologický průzkum, který by měl říct, zda je ta lokalita archeologicky cenná nebo významná,“ uvedl oblastní ředitel ŘSD Lukáš Hnízdil.

V jedné lokalitě archeologové objevili pozůstatky někdejšího osídlení z doby pozdního středověku nebo raného novověku. „Je to zhruba v místech křižovatky Hvězda, kde je odbočka na Žlutice. V tuto chvíli na základě podkladů připravujeme výběrové řízení na další stupeň takzvaného záchranného plošného archeologického průzkumu,“ dodal Hnízdil.

Termín dalších průzkumů by měl navázat na přípravy stavebních prací. „Chceme do konce roku předat staveniště zhotoviteli. Samotné zahájení staveniště je přelom roku 2024/25,“ řekl Hnízdil.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio