Česká televize zveřejní smlouvy na webu

20. červen 2014

Veřejnoprávní televize upraví vnitřní předpisy pro zadávání veřejných zakázek. Reaguje tak na kritiku, která se objevila zejména kolem miliardového tendru na správu televizních poplatků.

Aktualizaci vnitřních předpisů oznámil na dnešním zasedání Rady ČT generální ředitel Jiří Janeček. "Česká televize je připravena kontrolním orgánům zpřístupnit jakoukoliv dokumentaci, která se k veřejným zakázkám váže, není co skrývat," prohlásil Janeček.

Součástí změn bude například nová podoba části internetových stránek České televize, kde se objevují informace o vypsaných veřejných zakázkách. "Pokud tomu nebudou bránit zákonné důvody, objeví se na nich celý průběh veřejné zakázky, případně včetně zápisů z hodnotících komisí," oznámil Janeček.

Na webu by se měly objevit také smlouvy uzavřené na základě veřejných zakázek. Televize chce rovněž dávat přednost elektronickým aukcím.

V samotných hodnotících komisích mají sedět i lidé mimo strukturu ČT. "Při mnoha zakázkách se to už děje, ale jde o to, aby se z toho stalo železné pravidlo," podotkl Janeček. Na svých webových stránkách televize zveřejní jak podlimitní veřejné zakázky, kterých je většina, tak zakázky velkého rozsahu.

Podle Janečka se vedení televize nebrání ani dalším nápadům, jak systém informování o veřejných zakázkách vylepšit. Na aktualizaci předpisů pracuje expertní skupina, která do 10. prosince připraví jejich návrh, a to včetně textu rozhodnutí generálního ředitele. Do poloviny ledna má proběhnout seminář s Radou ČT, na které management důkladně probere nová pravidla.

Radní Jan Prokeš řekl, že významné veřejné zakázky je nutné konzultovat s radou, aby mohla posoudit účelnost záměru. "Chceme, aby bylo vyargumentováno, že televize nemůže tyto služby sama zajišťovat," podotkl. "Povinností managementu je obhájit a explikovat radě záměr u silně nadlimitních tendrů," dodal.

Do zavedení nových pravidel omezí televize veřejné zakázky na provozně nutné minimum. Janeček dnes navíc předal dozorčí komisi Rady ČT podklady ke všem letos vypsaným veřejným zakázkám.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio