České DVB-H bude asi za rok

26. únor 2007

Příští rok se Češi dočkají mobilního televizního vysílání. Multimediální službě ale nesmí stát v cestě legislativní překážky. Shodli se na tom zástupci operátorů i Českého telekomunikačního úřadu na schůzce, která proběhla minulý týden. Úspěšnému zavedení mobilní televize na větším území pak brání nedostatek volných kmitočtů, které uvolní až vypnutí analogového televizního signálu.

Kdyby měla být mobilní televize spuštěna nyní, mohlo by ji přijímat jen asi 30 procent obyvatel. Kvůli právům k využívání rádiových kmitočtů navíc bude možné sestavit jen jeden DVB-H multiplex. "Prakticky to znamená, že všichni tři mobilní operátoři budou muset pro své služby sdílet právě jednu síť," oznámil Český telekomunikační úřad v tiskové zprávě.

Komerčnímu provozu DVB-H brání také vysílací zákon, který ve své současné podobě zakazuje křížení vlastnictví mezi provozovatelem sítě a dodavatelem obsahu. Pokud by multiplex pro mobilní televizi provozovaly České radiokomunikace, vyvstal by problém u T-Mobile, ve kterém mají Radiokomunikace vlastnický podíl. "Pokud dojde k úpravě právního rámce v nejbližší době, lze s přihlédnutím k lhůtám příslušného výběrového řízení a navazující komerční a technické realizaci projektu očekávat, že televize v kapse bude dostupná v první polovině roku 2008," oznámil ČTÚ.

Operátoři a úředníci se budou setkávat i dál. Manažer T-Mobile Richard Stonavský ještě začátkem února předpokládal, že ve druhém čtvrtletí letošního roku bude vypsáno výběrové řízení na první českou DVB-H síť. Pokud by Česká republika spustila DVB-H ještě letos nebo na začátku příštího roku, zařadila by se po bok takových zemí, jako jsou Itálie, Finsko, USA a Vietnam. Ne všude ale mobilní televize naplnila nadšená očekávání provozovatelů. S nízkým zájmem zákazníků se například potýká britský operátor Virgin Mobile. O mobilním vysílání uvažuje také Albánie a Španělsko.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio