Český rozhlas chce navýšení koncesionářského poplatku o desetikorunu

23. červen 2018

Vedení Českého rozhlasu (ČRo) bude usilovat o navýšení koncesionářského poplatku zhruba o deset korun ze stávajících 45 Kč měsíčně. ČTK to ve čtvrtek řekl mluvčí ČRo Jiří Hošna. Rozhlasový poplatek se naposledy zvýšil na podzim roku 2005, kdy stoupl o osm korun.

Podle Hošny se reálná hodnota poplatku od poslední úpravy snížila, a proto je potřeba ji dorovnat. Úvahy o zvýšení podporuje i novela zákona o DPH, která bude pro rozhlas znamenat výpadek příjmů kolem 120 milionů korun ročně.

"Než bude chtít ČRo zatížit českou veřejnost navýšením poplatku, chce jako řádný hospodář nejdříve hledat úspory uvnitř instituce v personálním a provozním rozpočtu. Debata o zvýšení poplatku však bude záležitostí minimálně měsíců a její výsledek je nejistý, což dokládá dlouhodobě chybějící politická vůle pro tento krok," uvedlo ve stanovisku vedení ČRo.

ČRo na letošek oznámil snížení počtu pracovníků o 120 ze současných 1583 lidí. Cílem má být nákladová úspora, kterou chce podnik částečně využít pro růst mezd a také pro snížení dopadu novely o DPH. Proti se postavily odbory ČRo, které vedení vyzvaly, aby od propouštění ustoupilo. Snížení počtu pracovníků podle vedení podniku není ničím, co by mohlo ohrozit chod ČRo jako instituce či jeho vysílání nebo program.

Veřejnoprávní firma má letos hospodařit s náklady a výnosy 2,253 miliardy korun. Vyrovnaný rozpočet je o 16,7 milionu Kč vyšší než loni. Hlavním příjmem ČRo jsou právě koncesionářské poplatky. Výběr koncesionářských poplatků by měl letos vzrůst o pět milionů korun na 2,075 miliardy Kč.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související