Český rozhlas spustil stanici Leonardo

1. září 2005

Český rozhlas dnes spustil novou, populárně vědeckou stanici. Svůj název Leonardo dostala po renesančním učenci Leonardu da Vincim. Podobně jako předchozí projekty Rádio Česko a D-dur je i Leonardo určen pro digitální vysílání. V současné době jej posluchači mohou přijímat přes webový stream.

Šéfem stanice se stal Miroslav Bobek, ředitel Českého Rozhlasu Online. "Konzumenti médií jsou dnes zahlcováni informacemi, které jsou podle mého názoru nepodstatné," říká Miroslav Bobek. "Leonardo se naopak bude snažit vytvářet hodnotné pořady z většiny vědeckých oborů," dodává. Program nové stanice se bude skládat z vlastní tvorby, ale i z pořadů sesterských stanic Českého rozhlasu. Dalším z atraktivních formátů, které Leonardo nabídne, se stanou pořady zahraničních rádií. "Spolupracujeme s rozhlasovými stanicemi po celém světě, například i ve Spojených státech , Rusku, nebo na Slovensku," říká Miroslav Bobek. "Pořady budeme vysílat v původním znění, což by mohlo přispět k jazykovému vzdělání posluchačů."

Mezi redaktory nové stanice patří zejména současní zaměstnanci Českého rozhlasu. Za vedení redakce odpovídá Markéta Kaclová. Program ČRo Leonardo připravují redaktoři Ivo Budil (základní výzkum, přírodní vědy), Leoš Kosek (hudba), Marek Kuchařík (technologie), Radka Málková (medicína, společenskovědní obory), Petr Mančal (historie, společenskovědní obory), Milan Pokorný (příroda, výzkum), Robert Tamchyna (společenskovědní obory, moderování), Martina Vrbová (svět, cestování).

Než začne řádně digitální vysílání, bude se Český rozhlas stanici Leonardo pokoušet prosadit do experimentálního vysílání Českých radiokomunikací nebo Czech digital group. Další možnost představuje přenos po kabelové síti.

autor: Tomáš Drahoňovský
Spustit audio