DAB ve Spojeném království roste rychleji než dříve

30. říjen 2015

Celých 55 procent obyvatel Spojeného království v současnosti pravidelně poslouchá digitální rozhlas. Rekordním tempem zároveň klesá počet posluchačů analogového vysílání, dnes už je to jen každý druhý Brit.

A nejenže digitální rozhlas v zemi přijímá stále více lidí, ale ti ho navíc poslouchají stále intenzivněji. Na rozdíl od toho analogového, u kterého platí přesný opak.

Průměrný uživatel ve společnosti digitálního rádia za poslední rok strávil 433 hodin, což představuje meziroční nárůst o zhruba 50 poslechových hodin.

Dvě třetiny tohoto objemu navíc připadá na DAB vysílání, které je zároveň nejrychleji rostoucím odvětvím. A to i v silné konkurenci internetového streamu, další rozvoj pozemního vysílání tedy rozhodně má smysl.

Myslí si to i britská vláda, která ve spolupráci s BBC a komerčními stanicemi plánuje výstavbu dalších 182 DAB vysílačů. Ty mají digitální vysílání přinést dalším 8 milionům potenciálních posluchačů.

Je to další důkaz toho, že analogové vysílání je v zemi na ústupu. V současnosti představuje 50 procent veškeré poslechovosti, digitální má jen o 8 procentních bodů méně. Jakmile si pozice prohodí, rozběhne se postupný proces definitivního vypnutí FM vysílání, jaký právě probíhá například v Norsku.

autor: ert
Spustit audio