Den otevřených dveří v Českém rozhlase

10. červen 2011

V sobotu 11. června vás uvítáme v pražském a brněnském sídle Českého rozhlasu. Připraven je bohatý program.

V hlavním městě se představí všechny celoplošné a digitální stanice Českého rozhlasu. Připravena je také ukázka digitálního rozhlasového vysílání.

Zobrazit den otevřených dveří v Brně

Praha: bohatý program od 9 do 18 hodin

Studio 6 po rekonstrukci

Vstup na prohlídku rozhlasové budovy je z Římské ulice. Časové vstupenky si mohou návštěvníci předem objednat na telefonním čísle 221 551 322.

S průvodcem si prohlédnete celou budovu Českého rozhlasu, uslyšíte zajímavosti o historii i současnosti rozhlasového vysílání i budovy samotné. Poprvé vám ukážeme opravená studia v historické části, která jsou připravena pro vybavení nahrávacími technologiemi. Všichni tak budou moci obdivovat unikátní akustické obklady v moderním designu.

Vysílání Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu se tradičně představí před newsroomem stanice.

Newsroom Radiožurnál

Český rozhlas 2 – Praha přichystal živé vysílání s posluchači z improvizovaného studia. Proběhne od 10 do 11 hodin a od 12 do 13 hodin. Osobně se seznámíte s lidmi, kteří pro vás každý den připravují vysílání.

Český rozhlas 3 – Vltava najdete na Vinohradské v mezipatře. Dopoledne je v plánu projekce jazzových video dokumentů z produkce Vltavy a představí se také internetové jazzové rádio Euro Jazz. V 16 hodin začne komorní koncert výtečného českého kytaristy Libora Šmoldase spolu se zpěvačkou Zeurítou. Podrobnosti se dočtete na stránkách Vltavy.

Euro Jazz

Český rozhlas 6 se představí v mezipatře budovy Vinohradská, místnost č. 24. Na otázky návštěvníků tu budou v průběhu dne odpovídat šéfredaktor stanice Daniel Raus, vedoucí redakce analytické publicistiky a zpráv Radko Kubičko, vedoucí redakce publicistiky a dokumentu Michaela Krčmová, Teresie Bečková z redakce náboženského vysílání a publicista Libor Dvořák. „Ukázky programu naší stanice zaměřené nejen na komentování politických událostí představíme veřejnosti prostřednictvím internetového vysílání,“ říká Michaela Krčmová, která na Šestce koordinuje marketingové aktivity. V místnosti č. 24 budou přítomni i zástupci Klubu přátel Šestky, aby informovali o své činnosti a podělili se s návštěvníky o zkušenosti s poslechem Českého rozhlasu 6.

Budova Českého rozhlasu Vinohradská 12

Český rozhlas Leonardo najdete také v mezipatře budovy Vinohradská. Představí své internetové stránky, pořady, a také přijímače pro poslech digitálního vysílání.

Radio Wave připravilo bohatý hudební program v podzemních prostorách. „Underground párty“ začíná v 16.00 hodin. Čeká vás hudba, filmové projekce, posezení a bar. Vstup na akci je zdarma, podrobný program je na webu stanice.

Radio Wave odhaluje underground

Veřejnost se seznámí i s dalšími stanicemi Českého rozhlasu a projektem Světluška. V závěru prohlídky bude připravena malá výstava rozhlasových přijímačů od počátku až po dnešní dobu. K vidění budou i nejnovější digitální přijímače včetně ukázky, jak se s nimi zachází. Po celý den je k dispozici také prodejna Radioservisu na Vinohradské 12.


Zvětšit mapu

Vstup do budovy Římská 13

Brno: Den otevřených dveří od 9 do 14 hodin

Český rozhlas Brno sídlí na adrese Beethovenova 4. I letos budete mít příležitost podívat se do studií při živém vysílání a dozvědět se mnoho o historii a současnosti tamního studia Českého rozhlasu.

Budova Českého rozhlasu Brno

V 9 hodin ve studiu uvidíte živé vysílání Dobrého rána s Markétou Jetelovou. Tu pak v 9.30 vystřídá Josef Veselý a Toulky českou minulostí. V 10 hodin začne další živé vysílání s Věrou Hotařovou a Danou Lipovskou. Dozvíte se, jak se „dělá“ vysílání - nejenom o práci bude řeč s Hanou Ondryášovou, Irenou Halovou a Danou Lachmanovou.

Po 11. hodině vás čeká setkání s herci Slováckého divadla v Uherském Hradišti.

Na Den otevřených dveří naváže ve 14 hodin živé vysílání pořadu Rendez-vous s Marcelou z brněnského Náměstí Svobody. Marcela Vandrová si k mikrofonu pozve skupinu Family Pavla Nováka ml. a po 15. hodině se dostaví Brněnská heligónka.


Zvětšit mapu
autor: Filip Rožánek
Spustit audio