Digitální rozhlas ode dneška vysílá i v Plzni

11. leden 2013

V Plzni dnes začalo vysílání digitálního rozhlasu. V síti je zatím jedna stanice v normě DAB+, ale nabídka se ještě rozšíří.

„Společnost RTI cz s.r.o. zahájila jako první na západě Čech v 11:01 hodin pravidelné digitální rozhlasové vysílání na území Plzeňského kraje v L-bandu na vysílacím kanálu LM. Podle teoretického výpočtu zasahuje vysílač 246 000 obyvatel,“ potvrdil provozní ředitel Roman Kropáček.

Obyvatelé Plzně zatím naladí pouze křesťanské Radio Proglas. Signál šíří vysílač o výkonu 2 kW, bitová rychlost je 64 kbit/s.

Firma RTI cz provozuje několik desítek rozhlasových vysílačů v pásmu FM, převážně v západních Čechách. V roce 2011 získala oprávnění k digitálnímu rozhlasovému vysílání a multimediálních služeb pro Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Jihočeský kraj a hlavní město Praha.

Řádné digitální rozhlasové vysílání začalo v České republice po mnoha letech testování 1. dubna 2011, kdy firma Teleko spustila první vysílače v Praze a v Příbrami. Postupně se síť rozšířila do Brna, na severní Moravu, do východních Čech a na Liberecko. Ve všech těchto oblastech naladí zájemci všechny stanice Českého rozhlasu kromě regionálních, dále soukromé stanice Radio Proglas, Gama Radio a SeeJay Radio.

S nově spuštěným vysílačem společnosti RTI cz dosáhlo pokrytí obyvatel čísla 4 015 674, to je asi 38 % populace. Toto vysílání funguje pouze na přijímačích, které podporují DAB/DAB+ v L-bandu, na běžných rádiích nehraje.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio