Digitální rozhlas ve východních Čechách má lepší signál

15. červenec 2013

Od soboty 13. července se zlepšila kvalita signálu digitálního rozhlasu ve východních Čechách. Naladíte ho na mnohem větší nabídce přijímačů, včetně těch ze zahraničních obchodů.

Společnost Teleko, která ve východních Čechách provozuje vysílač na Černé hoře, v sobotu změnila kanál, na kterém digitální rozhlas vysílá. Z dosavadního L-bandu přepnula na III. pásmo (kanál 5D). „Tato změna přinesla zlepšení pokrytí nejenom v údolích, ale i uvnitř budov. Zároveň se výrazně rozšiřuje sortiment vhodných rozhlasových přijímačů, neboť ne všechny podporují L-band,“ vysvětluje majitel firmy Tomáš Řapek.

Vysílač Černá Hora
Pokrytí ČR signálem digitální rozhlasu v únoru 2013

Přepnutí digitálního rozhlasu na III. pásmo znamená zásadní výhodu pro posluchače. Pokud jsou v dosahu vysílače Trutnov – Černá hora, můžete si pořídit jakékoliv digitální rádio. Doteď bylo nutné při nákupu ohlídat, jestli podporuje právě tak zvaný L-band. „Všechny (i v zahraničí zakoupené přístroje) totiž III. pásmo automaticky podporují. Ve III. pásmu se také vysílá ve středních Čechách v okolí našeho ‚firemního‘ města Příbrami,“ doplnil Řapek.

Pokud už digitální rádio posloucháte a v sobotu vám kvůli změně na vysílači přestalo hrát, stačí ho znovu naladit. Většinou stačí spustit automatické ladění, nejjistější cesta je ale resetování přístroje do továrního nastavení, a poté nové ladění.

Ve východních Čechách naladíte na digitálním rádiu celkem 15 stanic, z toho 7 jsou programy Českého rozhlasu - Radiožurnál, Dvojka, Plus, Radio Wave, Jazz, D-dur a Rádio Junior.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio