Digitální televize chtějí vypnout analog 9. 9. 2009

19. červenec 2006

Šest nových digitálních stanic, sdružených v Asociaci digitálních televizí, považuje za nepřijatelné, aby byl analogový signál vypnut později než 9. září 2009. Oznámily to na dnešní tiskové konferenci, kde také padala ostrá slova na adresu veřejnoprávní České televize i soukromé TV Nova.

Česká televize je podle názoru zástupců digitálních stanic při digitalizaci příliš laxní a Nova podle nich prosazuje své dílčí zájmy.

Ostré odsouzení obou televizí zaznělo na první tiskové konferenci, kterou uspořádala Asociace digitálních televizí. Ta sdružuje Febio TV, Óčko, RTA TV Barrandov, TV Pohoda a Z1, tedy stanice, které nedávno dostaly licence k digitálnímu vysílání. "Cítili jsme povinnost my noví se nějak vymezit a hájit své zájmy takříkajíc proti všem," popsal důvody vzniku asociace její předseda Jiří Balvín, který je zároveň generálním ředitelem hudebního programu Óčko.

Jednání na ČTÚ nováčky šokovalo

Členské televize znepokojuje, že se Česká republika "vinou obstrukcí dostává téměř na poslední místo v zavádění digitálního signálu, když nepočítáme Slovensko, Maďarsko a podobně," pokračoval Balvín. "Řádné digitální vysílání je opět jen pro vyvolené a staré televize. Óčko vysílá v multiplexu B, tedy jiném, než mu určila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání," dodal.

Asociaci se nelíbí, že k jednání o podobě technického plánu přechodu byly nové televize přizvány teprve včera. Jednání na Českém telekomunikačním úřadu je navíc zaskočilo. "Byli jsme velmi překvapeni až šokováni postojem Novy a na druhou stranu až laxním přístupem České televize k digitálnímu vysílání," uvedl předseda asociace.

Nejsledovanější komerční televize podle Balvínových slov přišla s návrhem, že by takzvaná analogová tma, tedy konečné vypnutí analogového signálu, měla nastat až 31. prosince 2012, což je nejzazší termín stanovený Evropskou komisí. "Termíny vypínání hlavních analogových vysílačů jsou různé a budou probíhat po oblastech od roku 2007 do roku 2010. Pokud Nova vyjádřila na jednání připomínku, že definitivní termín vypnutí analogového signálu v České republice jako celku by měl být v souladu s doporučením Evropské unie rok 2012, jde již o tzv. ,totální analogovou tmu'. Tedy o to, že v ani v nejmenší a nejzapadlejší vesničce České republiky nesmí být v provozu žádný analogový vysílač či převaděč," komentovala Balvínova slova pro ČRo Digital právnička Novy Markéta Havlová.

Září 2009, ne později

Tak pozdní datum se novým televizím nelíbí. Všechny totiž své licence obdržely začátkem května letošního roku a od tohoto data jim běží roční lhůta k zahájení vysílání. "Všichni se zcela jednoznačně po dlouhou dobu a konsensuálně vyjadřují, že je možné analogové vysílání vypnout k 9. září 2009," argumentuje Balvín. "My jsme včera byli šokováni pracovním návrhem technického plánu přechodu z 11. 7., kde jsou roky 2011 a včera vehementně prosazovaný Novou 2012. To je nesmysl!" konstatoval.

Logo Asociace digitálních televizí (ADT)

"Ani omylem nepřipustíme jiné datum než 9. 9. 2009 a uděláme pro to vše," zdůraznil a dodal: "Fyzicky jsme licenci obdrželi k 12. 5. 2006 a jestliže my si přečteme v návrhu, že první vysílač na Trutnovsku se vypne 15. 4. 2008, tak to je opravdu výsměch! V podstatě bychom rok vysílali do vzduchu."

Ředitel plnoformátové TV Barrandov Petr Chajda přidal další argument. "Pozdější spuštění nás staví do nevýhodné pozice i vůči budoucím televizím. Oni totiž budou startovat s jinou, větší penetrací a nebudou muset nést tak velkou počáteční ztrátu," poznamenal.

Velká města vypněte dříve

Nové televize znepokojuje i pořadí vypínání jednotlivých analogových vysílačů. Podle pracovní verze technického plánu by totiž největší aglomerace - pražská, brněnská a ostravská - měly přijít na řadu až jako jedny z posledních. Celkem jde asi o 2,5 milionu diváků. "My nevidíme důvod, proč by se tyto sítě nemohly zapnout od 1. září 2007, tedy dva měsíce poté, co technický plán přechodu vstoupí v platnost," tlumočil stanovisko asociace Balvín. Znovu zopakoval, že zakoupení set-top-boxu, umožňujícího příjem digitálního signálu, je "jednorázová a směšná investice". Diváky by mělo nalákat, že po připojení set-top-boxu budou mít k dispozici až 14 nových neplacených kanálů.

Asociace proto při jednání na telekomunikačním úřadu předložila vlastní návrh znění technického plánu. V něm stojí, že by k vypnutí posledního vysílače šířícího analogový signál došlo 31. prosince 2008 a analogová tma by nastala již zmíněného 9. září 2009. Devítiměsíční mezidobí by bylo využito k dodatečnému pokrytí případných problematických oblastí. "Byli jsme ubezpečeni, že naše tabulka je reálná," uvedl šéf asociace.

Ohrožení z Německa

Balvín navíc dodává, že vypínání analogových kmitočtů a jejich nahrazování digitálními nelze natahovat. "Po několika desítkách let jsme zase ohroženi z Německa, protože tam nikdo nečeká," připomněl problémy na Ústecku a Domažlicku, kde je český analogový televizní signál rušen digitálním rozhlasem z Německa. Připomněl i chystanou státní kampaň, na jejíž první fázi bylo vyčleněno osmdesát milionů korun. "Pevně doufám, že (Národní koordinační skupina) nebude muset tyto peníze vracet, protože když se má první vysílač vypnout v roce 2008, tak nemá smysl dělat v roce 2007 kampaň."

Česká televize je laxní

Nováčci na televizním trhu vyčítají veřejnoprávní České televizi, že její přístup k digitalizaci je laxní. "Chceme začít v příštím týdnu jednat s Českou televizí a požádat ji, aby plnila svou úlohu, tedy byla lídrem digitalizace," oznámil Balvín. Poukázal na zvýšení koncesionářských poplatků, které bylo odůvodňováno právě náklady na digitalizaci.

Na jeho slova navázal majitel Febio TV Fero Fenič. "Já nejsem v pozici zaměstnance, já jsem v pozici vlastníka, který si plní svůj životní sen. Pro mě bude neúspěch životním pádem. Dávám do té televize své zkušenosti, svůj život, své jméno," popsal. "Ti, co nedostali licenci, jsou na tom líp než my," dodal.

Feničovi se nelíbil průběh jednání na ČTÚ. "Zástupce České televize mi řekl, že mám diváky přesvědčit obsahem. Zástupce televize, která nás svým obsahem přesvědčuje denně.," prohlásil ironicky. "Česká televize usnula na vavřínech a mám osobní podezření, že vznikla dohoda mezi nimi a Novou. Spustili sice dva nové kanály, aby něco bylo, ale vůbec se je nesnaží zlepšovat," pustil se do kvality kanálů ČT24 a ČT4 Sport. Sportovní stanice podle něj slouží jenom jako odkladiště a svou funkci plnila jen pár týdnů během olympiády. "Veřejné mínění musí vyvinout tlak na veřejnoprávní televizi, aby zase byla lídrem digitalizace. Konečně se tak oslabí monopol Novy, který trvá dvanáct let," podpořil Balvína.

Návrhy na pozdější vypnutí analogového signálu, údajně prosazované Novou, považuje za "jednání v rozporu se vší slušností". Domnívá se, že největší televize si chce udržet svou pozici na reklamním trhu. "Být úspěšný na trhu, kde není konkurence, to není nic zvláštního," okomentoval pozici Novy.

Mluvčí České televize nechtěl výroky z tiskové konference komentovat. "Česká televize je lídrem digitalizace televizního vysílání v ČR. Máme dlouhodobou koncepci digitalizace, usilujeme o minimalizaci rizik s ní spojených a jako jediná televizní společnost v ČR už digitálně vysíláme 4 kanály," sdělil Českému rozhlasu Digital Martin Krafl.

Kritizovaná Nova paradoxně podle Balvína projevila zájem o členství v asociaci. "Včera jsme byli osloveni Novou, zda by k nám nemohli vstoupit. To musí schválit kongres jako nejvyšší orgán asociace," uvedl. Právnička soukromé stanice Markéta Havlová, která Novu na jednání zastupovala, však tvrdí, že to bylo jinak. "Nova zatím Asociaci digitálních televizí neoslovovala. Pouze byl učiněn neoficiální dotaz na pana ředitele Balvína z Óčka, za jakých podmínek je možno se ucházet o členství v asociaci," sdělila Havlová Českému rozhlasu Digital.

Chceme zaručené pokrytí

Vysílací zákon ukládá digitálním televizím, že mají pokrýt minimálně 70 procent území České republiky svým signálem, aby byly považovány za celoplošné. Fenič proto chce, aby takové pokrytí stát novým televizím zaručil v okamžiku, kdy zahájí své vysílání. "Febio TV žádá, aby v České republice bylo ke dni zahájení vysílání 70% pokrytí. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a stát nám nezaručují podmínky, které nám slíbili," míní Fenič.

Nelíbí se mu ani, že velký vliv na podobu technického plánu mají mít dvě velké televize. "Přijde mi absurdní, že se dvěma televizím přikládá taková váha," prohlásil. Svou situaci přirovnal ke stavu, kdy by získal svolení provozovat kavárnu v ulici, prošel by všemi kontrolami, ale zároveň mu bylo nařízeno, že musí zazdít všechny vchody a prodávat jen na ulici okénkem 20 x 20 centimetrů, přičemž by mu konkurenční kavárny říkaly, jak a kdy má nebo nemá prodávat.

Život komplikují novým televizím i žaloby neúspěšných žadatelů o digitální licence na RRTV. "Právnička Novy včera hrozila dalšími žalobami. To můžou přestat vysílat a jenom se soudit!" prohlásil emotivně Fenič. "O žalobách Novy nepadlo na včerejším jednání ani slovo. Pouze jsme řekli, že je třeba najít nějaké rozumné řešení, protože Nova má licenci do roku 2017 a potřebuje tedy nerušeně vysílat svůj program a na druhé straně Febio, kterého si osobně vážím, které chce podle licence začít vysílat v květnu. Shoda byla v tom, že v každé z obou společností je zájem zahraničních investorů na tom, aby byly hájeny jejich oprávněné zájmy," kontruje právnička Novy Havlová.

Ztratí RTA zájem?

Regionální televizní agentuře, která se chce zaměřit na zpravodajství z regionů, vadí žaloby proti rozhodnutí RRTV o udělení digitálních licencí, podané Primou, Novou a dalšími neúspěšnými účastníky řízení. "Probíhá další proces, a to je zpochybňování licencí. Za RTA můžu říct, že do této nejisté pozice zahájit vysílání nemáme zájem," uzavřel tiskovou konferenci Jaroslav Korytář z RTA.

PLNÉ ZNĚNÍ TISKOVÉ ZPRÁVY ADT Digitalizaci televizí brzdí dílčí zájmy TV NOVA
Asociace digitálních televizí (ADT) je mimořádně znepokojena nejnovějším postojem TV Nova k nastávající digitalizaci. Ačkoli komerční Nova oficiálně deklaruje podporu rychlé digitalizaci televizního vysílání, její skutečné kroky v posledních dnech svědčí o tom, že se rozhodla tuto zásadní změnu na televizním trhu brzdit.
Na dvou posledních jednáních skupiny pro přípravu technického plánu přechodu na digitální vysílání, kterou svolává Český telekomunikační úřad, zmíněná televize náhle změnila dosavadní postoj a navrhuje odklad digitalizace nejméně o dva roky oproti původně předpokládanému termínu. Přestože až dosud ČTÚ a všichni další zainteresovaní předpokládali dokončení televizní digitalizace v roce 2009, Nova nyní prosazuje až konec roku 2011. Zároveň navrhuje řadu dalších formálních zdržujících kroků.
Ačkoli oficiálním důvodem návrhu odkladu jsou údajné technické a právní obtíže, Asociace je přesvědčena, že ve skutečnosti Nova bojuje o zachování svého dominantního podílu na reklamním trhu. Výmluva na technické či jakékoli jiné potíže totiž neobstojí v porovnání s rychlou digitalizací v Německu, Velké Británii, Itálii, Francii nebo ve Finsku.
ADT považuje tento postoj ze strany Novy za snahu o zachování monopolistické pozice, kterou tato televize získala v minulosti, a za nepřípustný zásah do vznikajícího svobodného trhu v oblasti televizního vysílání.
Asociace digitálních televizí proto vyzývá odpovědné státní instituce, zejména ČTÚ, aby tuto snahu zbrzdit digitalizaci jednoznačně odmítly. ADT naopak prosazuje, aby byla digitalizace co nejvíce urychlena. Chceme, aby podobně jako v ostatních zemích EU vznikly na televizním trhu rovné podmínky pro všechny televizní stanice. Tak, aby o sledovanosti televizních stanic rozhodoval divák, a nikoli uměle vytvářené regule šité na míru těm největším.
autor: Filip Rožánek
Spustit audio