Digitální televize na mobilu zdarma

16. březen 2010

Ještě přede dvěma lety to vypadalo, že se čeští majitelé mobilních telefonů dočkají digitálního televizního vysílání v normě DVB-H. Společnou síť chtěli vytvořit všichni tři operátoři, proběhl měsíční test služby – a u záměrů kvůli různým komplikacím také zůstalo. Mezitím se objevily jiné (a často levnější) varianty, jak televizi na mobilu sledovat.

Digitální zpravodajská televize Z1 si dokonce nechala vyrobit bezplatnou aplikaci pro iPhone, která majitelům mobilu zprostředkovává její internetový stream. Je tedy nutné mít na paměti, že takový způsob sledování televize je náročný na přenos dat, a proto je vhodné mít u operátora datový paušál. Za samotné sledování Z1 se ale neplatí nic.

Ostatní televizní stanice svou aplikaci pro iPhone nemají. Pražští a brněnští zákazníci mobilního operátora O2 si mohou za měsíční poplatek aktivovat na podporovaných telefonech službu Mobilní TV. V nabídce jsou všechny čtyři programy České televize, Nova, Prima, Z1, Óčko a TV Barrandov. Také v tomto případě jde o streamované vysílání, dostupné je pouze tam, kde je pokrytí sítě UMTS.

Z1 na iPhone

Podobně nabízí operátor T-Mobile ve své aplikaci Videozóna stanice ČT1, ČT2, ČT4, ČT24, Z1, Meteo TV a Óčko. Za přístup k videoobsahu vybírá operátor měsíční paušál. Zákazníci bez předplatného mohou stanice sledovat za 5 korun čtvrt hodiny. Vysílání je možné sledovat ve vyšší i nižší kvalitě, služba by měla být dostupná na celém území republiky.

Několik výrobců uvedlo na trh telefony, které umí naladit digitální vysílání z pozemních vysílačů (DVB-T). Podle toho, v jakém městě jste, na nich můžete vidět kompletní nabídku digitálních sítí. Část telefonů je dostupná v českých obchodech, jiné se dají celkem snadno objednat ze zahraničních e-shopů. Jako pomůcka vám může posloužit následující přehled.

Mobily s přímou podporou digitálního vysílání

Anycool MOBI D690
Nástupce staršího modelu T828, také s výsuvnou anténou. Stejně jako u T828 je i zde menu v češtině, ne všechny znaky se ale zobrazují korektně. I na tomto mobilu je možné naladit FM rádio. Dotykový displej s rozlišením 240 × 320 pixelů zobrazí 262 tisíc barev. Prodává se v českých internetových obchodech.

Anycool Mobi D690

Anycool MOBI T828
Mobil čínského původu s nabídkami v českém jazyce je jeden z nejlevnějších, které se dají sehnat. Prodávají ho některé internetové obchody a specializované prodejny mobilních telefonů. Kromě digitálního televizního vysílání umožňuje poslouchat rozhlasové stanice na FM. Disponuje výsuvnou anténou.

Evolve Eclipse GX660J
Mobil s českým menu. Dotykový displej má rozlišení 240 × 320 pixelů. Kromě digitální televize telefon zvládá také FM rádio. Baterie vydrží asi 180 minut. Mobil má výsuvnou anténu, která zlepšuje příjem signálu. Cenově se pohybuje mezi 3 a 4 tisíci korun, k dostání je v internetových obchodech a prodejnách spotřební elektroniky.

EVOLVE Eclipse GX660J

LG KB770
Mobilní telefon s 3" dotykovým displejem a vestavěným DVB-T tunerem pro příjem digitálního vysílání. Představen byl v listopadu 2008 a podle informace od výrobce už se nevyrábí. Dostupný je pouze v některých internetových obchodech.

LG HB620T „Elbrus“
Starší vyklápěcí mobil s maličkým 2" displejem a výsuvnou anténou. Stále je k sehnání v některých internetových obchodech. Dostupné televizní stanice telefon naladí automaticky po zapnutí, televizi je možné spustit přímo samostatným tlačítkem. Baterie vám umožní sledovat vysílání asi 3 hodiny v kuse. Na displeji je možné vyvolat také informace o pořadech z elektronického programového průvodce.

Nokia 5330 Mobile TV Edition
Mobil finského výrobce byl představen v listopadu 2009. Je to první zařízení od společnosti Nokia, které kromě DVB-H podporuje sledování pozemního digitálního vysílání (DVB-T). Nokia přitom vždy patřila mezi hlavní propagátory DVB-H, to se však v Evropě příliš neujalo. U nás se pravděpodobně prodávat nebude, objednat se dá například z Německa.

Nokia 5330
autor: Filip Rožánek
Spustit audio