Digitální vysílání ve Francii se dočká rozšíření

11. únor 2015

Francouzský státní regulátor CSA koncem ledna rozhodl o dalším rozvoji digitálního vysílání. Některé rozhlasové stanice proti tomu protestují, jiné si od nového plánu slibují velké úspory.

Rozšíření se má týkat především měst, které prošly testovacím provozem nebo je zde malý počet FM stanic. Signál by se tak měl rozšířit například do Lyonu, Štrasburku nebo Bordeaux.

Rozhlasové stanice i jejich asociace jsou v názoru na rozšíření rozděleny. Velké jako například NRJ nebo RTL jsou ostře proti, jiné považují nový plán za ambiciózní a podporují ho.

K zastáncům patří například organizace Les Indes Radios, která sdružuje 120 regionálních komerčních rádií. Podle jejího předsedy je digitální vysílání až pětkrát levnější než to klasické.

Kupříkladu stanice FM Marseille nyní na vysílání vydává zhruba 30 tisíc eur ročně, po přechodu na formát DAB+ by to mělo být jen okolo 8 tisíc.

Digitální rozhlas není ve Francii žádnou novinkou ani vzácností. Už od června loňského roku ho mohou poslouchat například obyvatelé Nice, Marseille i francouzské metropole. Zde digitálně vysílají více než čtyři desítky stanic.

autor: ert
Spustit audio