Domažlice: Nova chce trojstrannou dohodu

11. červen 2007

Česká televize ani Nova zatím stále nepodepsaly dohodu o vypnutí analogového signálu na Domažlicku. Problém vězí mimo jiné v podmínce televize Nova, že před vypnutím analogu musí být v oblasti devadesátiprocentní penetrace set-top-boxů. Neboli: devadesát procent všech diváků v oblasti si musí pořídit pozemní digitální vysílání, jinak Nova vypnutí Vraního vrchu nepodepíše.

Na podmínku upozornil v neděli server Česká média. Podle dřívějších informací představuje Domažlicko pro televize asi 60 tisíc domácností. Novu k vypínání v této oblasti nic netlačí, přeshraniční rušení digitálním rozhlasem z německé strany se dotýká kanálu ČT2. A naopak v oblasti pokryté ústeckým vysílačem Buková Hora nemá problémy Česká televize, ale rušena je Nova. Dvě největší televize proto uzavřely gentlemanskou dohodu, že Nova vypne analogové vysílače v Domažlicích společně s Českou televizí a naopak Česká televize se připojí k Nově v Ústí nad Labem.

Vypínání analogového vysílání na Domažlicku ale začalo skřípat. Teoreticky by ho od 1. září mělo nahradit pouze digitální vysílání, Nova a Česká televize ale dosud nemají podepsaný žádný dokument, který by to stvrzoval. "Dohoda zatím podepsána není, jednání nadále probíhají," potvrdil Českému rozhlasu Digital Pavel Hanuš, který má v České televizi na starosti digitalizaci. "V tuto chvíli řeší situaci naši právníci. Naším cílem je trojstranná dohoda mezi Novou, Českou televizí a ČTÚ," vzkázal po tiskové mluvčí generální ředitel Novy Petr Dvořák.

Co se stane, když Nova analog nevypne? Scénář je známý od začátku března, kdy ve sněmovně pod záštitou poslance Petra Bratského (ODS) proběhnul seminář o digitálním vysílání. "Pokud by k takové situaci došlo, ČTÚ nechá vypnout 12. kanál na vysílači Vraní vrch, který využívá druhý program České televize," oznámil tehdy předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Právě na Českém telekomunikačním úřadě proběhla koncem minulého týdne schůzka mezi představiteli klíčových subjektů, nic nového ale nepřinesla.

Mezitím se stále čeká na digitální novelu. Ta nyní prochází pracovními skupinami legislativní rady vlády a sama rada se jí bude zabývat na svém zasedání ve čtvrtek 14. června. Hned nato, v pondělí 18. června, by ji měla projednat vláda. Není však jisté, zda se normu podaří dostat k projednání na probíhající červnové schůzi sněmovny, podle jednacího řádu dolní komory je možné měnit už schválený pořad schůze jen výjimečně.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio