Domažlická digitalizace má oficiální web

25. duben 2007

Do testovacího provozu byly dnes uvedeny oficiální stránky domažlické digitalizace. Web vytvořila společnost Liberal Consulting, která vyhrála státní výběrové řízení na realizaci informační kampaně. Zprovozněna byla také placená informační linka, chystá se kampaň v tisku a v televizi.

Symbolem digitalizace na Domažlicku je oranžová postavička s televizí místo hlavy. Podle Lidových novin, které na web upozornily, se jmenuje Digi Boy. Stránky by měly připravit běžné obyvatele Domažlicka na výhody i nevýhody přechodu na digitální vysílání. K dispozici jsou odpovědi na často kladené otázky, popis zapojení set-top-boxu, a také mapa pokrytí.

Web částečně čerpá svůj obsah z jiných, už existujících stránek. Například aktuality o pokroku digitálního vysílání v Domažlicích jsou zkopírovány ze soukromého webu Davida Rácze, který je jedním z prodejců DVB-T přijímačů a souvisejícího příslušenství. Rácz na nich mimo jiné upozorňuje na otevření své nové prodejny.

Digit Al - maskot britské digitalizace

Postavička Digi Boye chce do problematiky zapojit veřejnost, zvláště pak děti. Zástupce Liberal Consulting Tomáš Sedláček řekl Lidovým novinám, že mají v plánu oslovit také školy. "Chceme (...) nabídnout dětem, aby navrhly našemu Digi Boyovi jméno. Umožní nám to přiblížit jej současné češtině a podchytit zájem mladé generace," prohlásil Sedláček pro deník.

Informační weby o digitálním vysílání jsou standardní součástí kampaně v západních zemích. V Británii si například mohou zájemci vybrat hned ze dvou: oficiálního vládního a soukromého Digital UK. Symbolem digitalizace je zvídavý robot Digit Al. Ve Spojených státech maskota sice nemají, Federální komunikační komise ale na webu pamatuje na početnou hispánskou komunitu a všechny pokyny překládá i do španělštiny. A v Rakousku je průvodcem digitalizace upovídaná LCD televize.

Maskot digitalizace v Rakousku
autor: Filip Rožánek
Spustit audio