FITES: Způsob volby Rady ČT je nepoctivý a protizákonný

3. červen 2007

Filmovému a televiznímu svazu (FITES) se nelíbí způsob, jakým probíhá výběr kandidátů do Rady České televize. Svaz to oznámil v prohlášení, které zveřejnil na svých webových stránkách. "FITES odmítá tento druh arogance politické šmeliny a vyzývá ostatní umělecké svazy, zájmová sdružení apod., aby tak urážlivé jednání svojí účastí také nepodporovaly," stojí v textu. Prohlášení přinášíme v celém znění.

Prohlášení FITES k volbě Rady ČT

FITES považuje způsob volby kandidátů na členy Rady ČT Poslaneckou sněmovnou za nepřijatelný. Je prováděn nepoctivě, protizákonně, s výjimkou strany Zelených za účasti poslanců všech ostatních politických stran. Tzv. "výběr" kandidátů nese všechny znaky podvodného jednání, typické pro většinu současné politické reprezentace.

Nejen ústavní soudce Vojtěch Cepl (kandidát FITESU) byl z výběru kandidátů vyřazen, ale i řada dalších kvalitních osobností. Nominováni byli naopak především tradiční političtí slouhové či bývalí kolegové z politiky, kteří buď jen ztěžka hledají uplatnění na volném trhu práce, nebo splňují mafiánské představy českých politiků, že budou v jejich zájmu vyvíjet tlak na ovlivňování media ve prospěch politických stran. Doslova výsměchem je nominace bývalého cenzora KSČ Kučery.

FITES, s ohledem na zvláštní pověření vyplývající z rozhodnutí Valné hromady z března t.r., se nebude účastnit této nekalé hry, podvádějící občany, voliče a především koncesionáře. Poctivé úsilí ve výběru významných a uctivých osobností se stává součástí špinavé a účelové hry Poslanecké sněmovny. FITES odmítá tento druh arogance politické šmeliny a vyzývá ostatní umělecké svazy, zájmová sdružení apod., aby tak urážlivé jednání svojí účastí také nepodporovaly.

FITES v této věci podporuje stanovisko strany Zelených, jako jediné politické síly, která projevila výhrady k tomuto nezákonnému postupu.

V Praze 26. května 2007

autoři: tisková zpráva , Filmový a televizní svaz (FITES)
Spustit audio