Jak na nákup digitálního rádia

23. říjen 2015

Je řada způsobů jak přijímat digitální rozhlas, tím nejpohodlnějším ale stále je klasický rádiový přijímač.

Takový dnes pořídíte v ceně od zhruba patnácti set korun. Vždy je při tom ale třeba pozorně pročítat specifikace výrobku, který musí podporovat formát DAB+.

Značná část přijímačů pak vedle toho zvládá starší FM a AM vysílání, takže je možné poslouchat i ty stanice, které dosud vysílají pouze analogově.

Nejlevnější rádia zpravidla mají jen obyčejný textový displej, který se co do funkčnosti příliš neliší od starých analogových rádií.

Zvládne tedy zobrazit jen základní informace o názvu stanice, popřípadě právě hrané písničky či pořadu.

Je libo dálkové ovládání?

To je nejviditelnější rozdíl proti dražším modelům, které v cenách nad tři a půl tisíce korun nabízejí grafický displej. Ten usnadňuje ovládání rádia, protože umožňuje zobrazení dalších doplňkových informací.

Ať už se jedná o přehlednou nabídku stanic, na které můžete přeladit, program vysílání nebo doprovodné obrázky, například vizuály pořadů nebo fotografie aktuálního hosta ve vysílání. A mnohem snadněji si na něm přečtete i doplňkové aktuální informace o dopravě či počasí.

Pokročilejší přístroje rovněž nabízejí některé další funkce. Například je to možnost ovládání pomocí chytrého telefonu, dálkový ovladač nebo WiFi připojení, které vám umožní poslouchat výlučně internetová rádia a streamy.

autor: ert
Spustit audio