Jaké novinky přinese digitální vysílání? Kvalitu, doprovodné služby i nové stanice

21. červenec 2015

Už 6. srpna začne další fáze rozhlasové digitalizace. Co nového posluchačům přinese, na to jsme se zeptali náměstka generálního ředitele pro program a vysílání Reného Zavorala.

Které stanice budou od 6. srpna k dispozici v podobě digitálního vysílání?
Posluchači v Praze a jeho okolí budou moci poslouchat všechny naše digitální stanice – to znamená stanici pro mladé Radio Wave, stanici D-dur a Jazz, tedy ty hudebně-tematické.

Zároveň si ale na své přijdou i děti, protože tam bude Rádio Junior. Nicméně vedle těchto digitálních stanic tam posluchači samozřejmě najdou naše klasické celoplošné stanice, ať je to Radiožurnál, Dvojka, Vltava či Český rozhlas Plus. Ten navíc bude na podzim startovat v úplně nové rozšířené podobě.

A jak to bude vypadat s rádiem Retro?
Rádio Retro tam stabilně nebude, protože to je rádio, které připravujeme vždy k nějakému konkrétnímu tématu, výročí a podobně. Bude ho samozřejmě možné zařadit, nicméně zpočátku tam určitě nebude.

Čtěte také

Vlajkovou lodí digitálních stanic by měl být v budoucnu Český rozhlas Sport. Bude v tomto prvním digitálním vysílání?
My máme, řekněme v šuplíku, projekt stanice, které pracovně zatím říkáme Český rozhlas Sport Rock, protože by to měla být sportovní stanice, která bude doprovázena zejména rockovou hudbou. Nicméně je to opravdu zatím pořád ve stádiu projektu. Upřímně, hodně to závisí na možnostech financování a je to záležitost delšího časového horizontu.

Bude se v programu digitální vysílání lišit od analogového?
Určitě. Abychom ukázali výhody digitálního vysílání a proč by si posluchači vůbec měli pořizovat digitální přijímače, tak tady bude nejen pestrá programová nabídka a samozřejmě kvalitní zvuk, ale také celá škála doprovodných služeb, které digitální vysílání nabízí. Čili kromě textových informací, které poběží vedle vysílání, to budou obrázkové služby, slideshow a podobně. Tohle vše chceme posluchačům postupně ukázat.

Čtěte také

Jak dlouho bude vysílání trvat a kolik procent populace si ho bude moci naladit?
Bude se vysílat z žižkovského vysílače, takže signál pokryje Prahu a část středních Čech. Počítáme, že díky silnému výkonu 20 tisíc wattů dokážeme digitálním vysíláním oslovit zhruba 17 procent české populace.

Kolik bude toto digitální vysílání stát?
Nepředpokládáme žádné vysoké náklady. Navíc stanice, které tam budou nabídnuty, už dnes vysíláme. A to i digitálně, jen v rámci televizního systému DVB-T.

Jak pak budete digitální vysílání po tom roce vyhodnocovat, na co se zaměříte?
Jedná se o experimentální vysílání, čili my si chceme různé věci vyzkoušet – například datové toky nebo kvalitu stanic v různých datových velikostech. Zkrátka abychom už za rok byli chytřejší, poučili se z některých věcí. A samozřejmě ta další fáze by měla znamenat rozšíření původního území z Prahy a okolí na velké aglomerace jako je Brněnsko, jako je Ostravsko, možná D1. Projekt je naplánovaný na několik let dopředu a věřím, že se postupně podaří realizovat.

Jak bude digitální vysílání vypadat po tom roce? Dočasně skončí nebo bude pokračovat?
Já doufám, že experiment postupně přetavíme v něco, co už experimentální nebude, že budeme vysílat a bude pokračovat v Praze a okolí. Ale byl bych rád, kdybychom za rok přišli s další aglomerací, kterou budeme moci digitálním signálem pokrýt a začít vysílat.

Jakým způsobem budete na digitální rádio odkazovat v běžném vysílání?
Rozhodně chceme udělat velkou propagaci při samotném rozjezdu a počítáme s tím, že naše stanice nám s tím pomohou. Protože se ale v první fázi bude jednat především o posluchače z Prahy a okolí, tak samozřejmě nechceme zbytečně zatěžovat zbytek České republiky.

Budete digitální vysílání propagovat i v jiných médiích?
Rádi bychom, všechno odvisí od financí. Ale ano, určitě počítáme s nějakou podpůrnou kampaní.

autor: Zuzana Petráňová
Spustit audio