Ještěd přestane šířit analogovou ČT2 v polovině prázdnin

9. červen 2009

Česká televize v noci z 31. července na 1. srpna 2009 na vysílači Liberec-Ještěd ukončí analogové vysílání ČT2 a na uvolněném 43. kanálu spustí digitální vysílání všech čtyř programů ČT. Blížící se vypnutí analogového signálu ČT2 z Ještědu od 8. června 2009 signalizuje piktogram.

Technický plán přechodu (TPP), nařízení vlády ČR, původně vyhradil pro digitální zemské vysílání České televize z vysílače Liberec - Ještěd 40. kanál. Kvůli riziku vzájemného rušení s digitálním zemským vysíláním ve Spolkové republice Německo však Český telekomunikační úřad dodatečně rozhodl o využití jiného kmitočtu.

Multiplex veřejné služby pro Liberecký kraj a části Mladoboleslavska, Nymburska a Mělnicka bude šířen z Ještědu od soboty 1. srpna 2009 na 43. kanálu, který je zde dosud obsazen analogovým zemským vysíláním ČT2. Těsně před startem digitálního zemského vysílání všech čtyř programů České televize tedy musí být 31. července 2009 před půlnocí ukončeno analogové vysílání ČT2 na 43. kanálu z kóty Liberec - Ještěd.

Česká televize od pondělí 8. června 2009 označila analogové zemské vysílání ČT2 na 43. kanálu z vysílače Liberec - Ještěd známým piktogramem. Podle speciálního symbolu v podobě čtyř čtverečků situovaných do pravého spodního rohu obrazovky lidé snadno poznají, že přijímají analogový signál, jehož vypnutí se blíží.

Od pondělí 6. července 2009 bude do analogového vysílání ČT2 z Ještědu zařazován také informační spot (z ostatních vysílačů v tu dobu poběží běžné programové upoutávky) a k piktogramu bude průběžně vkládána také textová lišta s bližšími informacemi, jež zůstane od 27. července 2009 v obrazu trvale.

Piktogram nyní na svých obrazovkách vidí i diváci přijímající ČT2 z analogových převaděčů a opakovačů, které využívají analogový signál druhého programu ČT z Ještědu jako svůj zdroj. Česká televize bude během následujících dvou týdnů detailně informovat o řešení situace na těchto malých sekundárních vysílačích lokálního významu.

Na vypnutí analogového zemského vysílání ČT2 z vysílače Liberec - Ještěd bude Česká televize upozorňovat veřejnost v dotčených regionech řadou komunikačních prostředků. Tématu bude věnovat pozornost zpravodajství ČT i další pořady.

Obyvatelé daných lokalit obdrží do svých poštovních schránek informační leták, brzký konec analogového vysílání ČT2 a nutnost zajistit si digitální příjem připomene outdoorová reklama i spoty v rozhlasových stanicích.

autor: Tisková zpráva České televize
Spustit audio