Klávesy jsou také umění, říká zakladatel hry na elektronické klávesové nástroje na plzeňské konzervatoři

7. květen 2024 13:45

Klavírista, skladatel, v minulosti vyučující na plzeňské konzervatoři a především zakladatel zdejšího oboru „hra na elektronické klávesové nástroje“ – to vše je Eduard Spáčil.

Jméno Eduard Spáčil je mezi hudebníky známým pojmem. Všestranný muzikant během svého života hrál na klavír skladby nejrůznějších žánrů. Jeho jméno je zároveň úzce spojeno s plzeňskou konzervatoří. V roce 1975 začal působit v souboru Baroque Jazz Quintet, se kterým absolvoval přes dva tisíce koncertů téměř po celé Evropě. Nyní je uměleckým vedoucím formace Baroque Jazz Quartet.

Eduard Spáčil

„Rodiče hráli jako amatéři, táta na housle, máma na klavír. Vždy v neděli po obědě si spolu zahráli třeba Humoresku. Já sedl ke klavíru poprvé v pěti letech, učili mě rodiče, v jedenácti letech jsem začal chodit do hudební školy a po maturitě nastoupil na Akademii múzických umění do Prahy, kde jsem se věnoval jen klavíru,“ vzpomíná Eduard Spáčil.

V roce 2013 na plzeňské konzervatoři založil obor „hra na elektronické klávesové nástroje“. „Tehdy byly pevné osnovy, takže prosadit takový obor nebylo úplně jednoduché. Proto jsem vymyslel, že součástí výuky se stane i programování nebo že na ni navážou další, složitější nástroje,“ popisuje Eduard Spáčil. Na jaře 2013 proběhlo první přijímací řízení a na konzervatoř nastoupili dva studenti.

Nejen hra, ale i práce s technikou

Kvalita oboru od té doby jen rostla a výuka se rozšiřovala o další odborné předměty. Nyní se například plánuje přidání instrumentace a aranžování. „Myslím, že obor funguje dobře. Když jsme začínali a naši studenti šli po škole s klávesami přes rameno, někteří spolužáci, kteří se učili na jiný nástroj, za nimi volali „hele, samohrajky“. Považovali nás za trochu méněcenné. Brzy jsme ale ukázali, že umíme nejen hrát, ale také pracovat s technikou. Dobrý výkon na klávesy je také umění,“ říká Eduard Spáčil.

Hru na elektronické klávesové nástroje na plzeňské konzervatoři vystudovalo od roku 2013 devět absolventů. Šest lidí ho v současnosti studuje.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.