Kvůli suchu je v regionu nedostatek vody v rybnících

21. červen 2018 10:30

Nadprůměrné teploty a minimum trvalejších srážek trápí v Karlovarském kraji především vodohospodáře. V kraji se v posledním měsíci střídaly letní teploty s přívalovými srážkami, které ale přišly pouze lokálně. Některé rybníky tak zůstaly poloprázdné, voda je prohřátá a ryby hynou.

„Problém je dlouhodobý. V posledních dnech se trochu ochladilo, někde pršelo, ale v celkovém měřítku to ke zlepšení příliš nepřispělo. Největší problém přívalových dešťů je ten, že zatímco někde spadne až 100 mm, jinde to není ani kapka - neprší plošně," řekl Zdeněk Mašek z Rybářství Mariánské Lázně.

Když je hladina v rybníce nižší, voda se prohřeje až ke dnu a je v ní nedostatek kyslíku. Ryby se pak nemají kam schovat, nedaří se je krmit a hynou.

Podle Josefa Erharda z Regionální agrární komory Karlovy Vary ale není situace v kraji tak kritická, jako jinde v Česku. „Jsme vlhký kraj, takže sucho u nás zatím není takový problém. Pravda ale je, že horké dny urychlily růst řepky, takže výnosy z ní budou nižší. Asi tak poloviční," řekl Erhard. Některé plodiny podle něj poškodily také přívalové deště s kroupami.

V lesích je podle ředitele Lázeňských lesů Karlovy Vary Evžena Krejčího vody aktuálně dostatek, sucho lesníkům žádné škody nezpůsobilo. Přívalové deště zvýšily také stavy na řekách v kraji, aktuálně jsou na nich normální průtoky.

zdroj: ČTK
Spustit audio