Kynuté smetanové suky

Každý svatý měl v dobách našich babiček nějaký patronát. A svatý Marek toho měl na starosti hodně, jak prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A přidají recept na něco na zub.

Ingredience
  • ½ kg polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 70 dkg cukru
  • vanilka
  • 15 dkg másla
  • 2–3 žloutky
  • ¼ l smetany
  • 4 dkg čerstvých kvasnic
  • 1 vejce na potření
  • mák na posypání

Máslo rozpustíme. Do mísy prosejeme mouku, uděláme do ní důlek a do něj nalijeme vlažnou smetanu. Vsypeme do ní lžíci cukru, rozdrobíme kvasnice, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Pak do mísy přidáme sůl, zbytek cukru, žloutky, vlahé rozpuštěné máslo a vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout asi hodinu. Z vykynutého těsta lžící uděláme malé kousky, každý rozválíme na váleček, který uvážeme uzel. Dáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme asi ¼ hodiny.