Martin Fendrych: NASA už zase přijímá data z Voyageru-1, sondy vzdálené 24 miliard kilometrů. Člověk, to zní hrdě, někdy

27. duben 2024

Když zůstáváme zrakem připoutáni k Zemi, moc radosti dnes nemáme. Jedna obava střídá druhou, pochybujeme o vlastních schopnostech. Když ale zvedeme hlavu ke hvězdám, můžeme získat jiný obraz reality, nadějnější.

Taková malá zpráva, jež zapadla. Americká vesmírná agentura NASA říká, že její sonda Voyager-1 po měsících vysílání nesmyslů k Zemi už zase posílá použitelné informace.

Čtěte také

Sonda Voyager-1 byla se svým dvojčetem vypuštěna do vesmíru v roce 1977, je 46 let stará. Jde o člověkem vytvořený objekt, který se nyní nachází nejdál od Země. Letos v dubnu byl vzdálen více než 24 miliard kilometrů, nepředstavitelně daleko. S inženýry NASA komunikuje prostřednictvím radioteleskopů, přijímá příkazy a zpět posílá data.

Hmotnost sondy při startu činila 815 kg, v roce 2018 už jen 733 kg. Snížila se díky spotřebě paliva pro orientační motory. Původně sonda letěla rychlostí asi 65 tisíc kilometrů za hodinu, nyní rychlost klesla na nějakých 54 tisíc kilometrů v hodině.

Poškozený čip

Sonda se pohybovala okolo Jupiteru, Saturnu a největšího Saturnova měsíce Titanu. Studovala počasí, magnetické pole a prstence Jupiteru a Saturnu. V srpnu 2012 Voyager-1 jako první překročil heliopauzu a vstoupil do mezihvězdného prostoru.

Čtěte také

Inženýři NASA vylepšili signál a prodloužili misi sondy o několik let. Předpokládá se, že bude komunikovat ještě v roce 2025, možná i později. Skončí, až její radioizotopové termoelektrické generátory nebudou dodávat dostatečné množství elektrické energie pro přenos dat k Zemi a provoz vědeckých přístrojů.

Dnes se Voyager-1 nachází v prostoru, který obsahuje plyn, prach a magnetická pole jiných hvězd. Od loňského listopadu však sonda vysílala nesmysly. Na vině byl poškozený čip. Bránil počítačům Voyageru v přístupu k životně důležitému kódu, který se používá pro zabalení informací přenášených na Zemi. Problém byl vyřešen přesunem postiženého kódu na jiná místa v paměti počítačů sondy.

Před několika dny americká vesmírná agentura ohlásila: „Kosmická loď Voyager-1 vrací použitelná data o zdraví a stavu svých palubních inženýrských systémů. Dalším krokem je umožnit kosmické lodi znovu začít vracet vědecká data.“

Martin Fendrych

Je fascinující a vzrušující, jak neuvěřitelně daleko od nás se Vyoager-1 nachází a stále komunikuje. Přes 24 miliard kilometrů. Přitom je ze Země opravován a se Zemí komunikuje. Z letu kolem planet poslal 34 tisíc snímků.

Když sledujete tuto lidskou činnost, nechápete, že se zároveň nedaleko od nás vede krutá, nesmyslná válka, že se lidský um využívá k destrukci. Ale zároveň máte naději a říkáte si: Člověk, to zní hrdě, někdy.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio