Mobilní televize v růžové: T-Mobile zkouší DVB-H

25. říjen 2006

Mobilní digitální vysílání DVB-H bude měsíc testovat ve spolupráci s Českými radiokomunikacemi operátor T-Mobile. Chce mimo jiné zjistit, jak kvalitní je pokrytí a jaká by byla po "televizi v kapse" poptávka. Ostrému provozu služby zatím brání několik překážek, především legislativních. T-Mobile proto apeluje na změnu nedávno novelizovaného vysílacího zákona. UVNITŘ VIDEO: PROTOTYP MOTOROLY + MAPA POKRYTÍ + FOTO SLUŽBY

Test DVB-H už běží a skončí v listopadu současně s vypršením krátkodobé testovací licence. Nabídku deseti kanálů, z nichž sedm je bezplatných a tři prémiové, bude testovat celkem 250 lidí. K dispozici budou mít prototyp mobilního telefonu Motorola s operačním systémem Linux, dotykovým displejem 320 x 240 pixelů, osmisměrovou navigační klávesou a fotoaparátem.

VIDEO: Prohlédněte si prototyp Motoroly pro DVB-H na videu z veletrhu 3GSM

T-Mobile napíná svoje síly k plnohodnotnému spuštění služby v průběhu příštího roku. Zákazníky by měla oslovit nabídka zpravodajství, filmů, sportu, erotiky, ale i kreslených seriálů pro děti, nebo dokumentů. Specialitou zřejmě budou vlastní programy mobilních operátorů, samozřejmě s převážně reklamním obsahem.

Signál pokrývá celou Prahu a část jejího okolí. Šířen je ze strahovského vysílače Radiokomunikací. V rámci testu bude poprvé odzkoušeno také šifrování placených kanálů. Autorizace probíhá přes inovovanou SIM kartu, ze které je možné přistupovat i k individuálně předplacenému obsahu, třeba záznamu sportovního zápasu. T-Mobile počítá i s dalšími interaktivními službami, například se stahováním melodií a tapet na displej, informačními SMS a MMS, apod.

Mapa pokrytí Prahy a okolí signálem DVB-H při testu na podzim 2006
Programy v testovacím vysílání
  • ČT24
  • CzechTourism (informační kanál pro turisty)
  • Euronews
  • Óčko
  • t-music
  • Playboy TV
  • TOP TV
  • Filmbox (prémiový)
  • JETIX (prémiový)
  • National Geographic (prémiový)
Parametry strahovského vysílače
Výkon: Rohde & Schwarz NV7500V - 5 kW (50 kW erp)
Kanál: 29
IP encapsulátor Rohde & Schwarz
Kanálový filtr na výstupu, omezující rušení
Anténa Kathrein s vertikální polarizací

DVB-H od růžového operátora používá kompresní normu MPEG-4, která je podle tvrzení zástupců firmy o několik desítek procent efektivnější, než přenos videa v sítích UMTS. Zvuková stopa je stereofonní a údajně na úrovni FM rádia. Program může ve vysoké kvalitě sledovat neomezený počet účastníků; jde tedy o takzvaný multicast, zatímco sítě UMTS mají kapacitu omezenou a kvalita spojení rychle klesá s počtem připojených uživatelů.

Cílem T-Mobile je, aby pro mobilní televizi vznikl v Česku samostatný digitální multiplex, na jehož financování se budou podílet všichni tři operátoři. Jenže současná mediální legislativa podle názoru operátora s něčím takovým nepočítá. Komplikací je i ustanovení o zákazu křížení vlastnictví, kdy provozovatel sítě nemůže zároveň majetkově ovládat provozovatele televizního vysílání. T-Mobile proto bude usilovat o další novelizaci tzv. velkého vysílacího zákona 231/2001 Sb.

Zkušenosti z projednávání tohoto klíčového zákona v minulých letech však ukazují, že i původně jednoduchá novela značně naroste poté, co poslanci začnou podávat pozměňovací návrhy. "Podnikli jsme kroky, které podniknutelné jsou. Kontaktovali jsme jak oba regulátory, tedy RRTV a ČTÚ, tak Evropskou komisi. Čekáme na jejich reakci," popsal činnost T-Mobile v legislativní oblasti manažer regulace Richard Stonavský. "Legislativní část bude předpokládáme vyřešena ve druhé části roku 2007," dodal optimisticky na včerejší tiskové konferenci.

T-Mobile byl také jedním ze subjektů, které v létě připomínkovaly technický plán přechodu na digitální vysílání. Chtěl do něj zahrnout časový plán, postup a obecné podmínky pro DVB-H, nebo alespoň stanovisko ČTÚ k tomuto systému.

Další informace přineseme také po praktickém otestování služby.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio