Na Moravě se zlepší digitální signál

25. listopad 2010

Česká televize příští týden spustí dva dokrývače digitálního signálu. Divákům ve Valašském Meziříčí a na Vsetínsku se tím zlepší signál.

Lokální dokrývače budou vysílat ze stanovišť Valašské Meziříčí–Radhošť (54. kanál) a Vsetín–Bečevná (36. kanál). České radiokomunikace je zapnou 30. listopadu.

Tamní diváci díky novým vysílačům lépe naladí programy ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 Sport a sedm stanic Českého rozhlasu: ČRo 1 - Radiožurnál, ČRo 2 - Praha, ČRo 3 - Vltava, ČRo 6, ČRo D-Dur, ČRo Leonardo, ČRo Radio Wave a ČRo Rádio Česko.

Podobné malé vysílače se budují dodatečně v místech, kde se ukáže, že kvalita digitálního vysílání neodpovídá původním výpočtům. Valašským Meziříčím a Vsetínem jejich výstavba nekončí.

„Ke spuštění se připravují digitální dokrývače Svitavy–Kamenná Horka a Žďár nad Sázavou–Harusův vrch, v relativně blízkém časovém horizontu budou následovat i Huslenky, Náměšť nad Oslavou, Nový Hrozenkov, Velké Karlovice a Zlaté Hory,“ sdělil Štěpán Janda z tiskového oddělení České televize.

O lepší signál se starají také soukromé televize, které vysílají v síti 2. Od prosince bude kvalitní příjem Novy, Primy, Novy Cinema, Primy Cool a televize Barrandov ve Svitavách, Novém městě na Moravě, ve Źďáru nad Sázavou a v okolí těchto měst.

„Všechna tři města se nacházejí v kopcovitých oblastech, a proto se zde mohly vyskytnout komplikace s příjmem digitálního vysílání,“ vysvětlil posílení sítě vysílačů Kamil Levinský z Českých radiokomunikací.

Digitální signál veřejnoprávních programů naladí ze 70 vysílačů 99,9 % obyvatel České republiky. Soukromé stanice zatím pokrývají o 10 procent obyvatel méně.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio