Neznámý vandal vyřadil z provozu DAB+ vysílač Strážník, případ bude řešit policie

15. září 2021

Nepříjemnou situaci musí v těchto hodinách řešit společnost Teleko digital v případě vysílače Jihlava – Strážník, ze kterého šíří signál nejen rozhlasový multiplex této firmy, ale i síť ČRo DAB+. Objekt se stal obětí neznámého vandala.

„Na vysílači Jihlava - Strážník došlo včera v podvečer k sabotáži ze strany zatím neznámého pachatele. Proto nefungují vysílače DAB, kanály 8A a 12D a kmitočet VKV 96,7 MHz Rádia Z. Přijel na motorce, prostříhal se drátěným plotem a přestřihal kabely. Rozsah celkových škod zjišťujeme. Budeme se během dne snažit napojit kabely a zprovoznit vysílače. Celou věc předáváme policii,“ uvedl ve stručné zprávě operátor na svém facebookovém profilu.

Vysílač Jihlava – Strážník tvoří na kanálu 8A jednofrekvenční síť s kótami Benešov – Kochánov a Brno - Barvičova, ty zůstávají v provozu. Strážník je v provozu od 18. října 2019 a byl významným posílením sítě Teleko DAB, když přinesl jeho signál (nejen) na Vysočinu. Později odtud začala šířit svůj signál i síť ČRo DAB+ na kanálu 12D v moravské verzi. Kromě stanic Českého rozhlasu není možné digitálně přijímat mj. ani stanice Rádio Samson nebo Proglas.

Spustit audio