Norsko chce v roce 2017 vypnout FM

11. únor 2011

Norské ministerstvo kultury připravuje legislativní změnu, která předznamená přechod na digitální rozhlasové vysílání v roce 2017. K tomuto datu by po celém Norsku mělo skončit šíření signálu na FM.

V rozsáhlé ministerské zprávě určené pro norskou vládu se uvádí, že šest let je dost dlouhá doba na to, aby se posluchači připravili. Podle materiálu je životnost rozhlasových přijímačů zpravidla pět let, takže by norské domácnosti stejně obměnily tou dobou své vybavení.

Norská vláda doufá, že se stane příkladem pro další země i tím, že ukáže, jak důležitou roli by měly právě vlády hrát v procesu rozhlasové digitalizace, když stanoví transparentní a jasné termíny, které pomohou provozovatelům vysílání, výrobcům přijímačů, operátorům i konečným spotřebitelům při plánování nákupů zboží s dlouhodobou spotřebou.

Nezanedbatelnou roli v norských úvahách hrála také úspora elektrické energie při digitálním šíření signálu ve vztahu k počtu stanic a dosahu signálu.

Podmínkou je pokrytí

Pro přechod na zemské digitální rozhlasové vysílání ministerstvo ovšem stanovilo řadu kritérií. Požaduje, aby pokrytí rozhlasových stanic veřejnoprávního provozovatele vysílání NRK digitálním signálem odpovídalo pokrytí FM, které bude mít stanice P1 (hlavní veřejnoprávní norská rozhlasová stanice) k lednu 2015, tj. 99,8 % obyvatel - včetně mnoha silničních tunelů.

Komerční stanice mají dosáhnout alespoň 90% pokrytí. Podmínkou je, aby více než 50 % obyvatel mělo už v roce 2015 digitální přijímač, ať už bude pro pozemní šíření, internet nebo kabel. Pokud se tak nestane, vypnutí se posune o dva roky. Je však možné, že k vypnutí dojde i dříve, protože penetrace těchto přijímačů tvoří už nyní 20 % norských domácností.

Další podmínkou je zajištění finančně dostupného a technicky uspokojivého vybavení aut digitálními rozhlasovými přijímači nebo konvertory pro robustní příjem signálu.

A digitální rozhlas musí také obsahovat přidanou hodnotu pro posluchače, tj. speciální digitální programy a doprovodné služby.

Západní země mají plány

Norsko se tím připojilo k zemím, které výrazně podporují přechod na digitální vysílání i pro rozhlas. Velká Británie zvažuje vypnout FM už v roce 2015. Ve Francii byl už před dvěma lety přijat zákon, podle kterého by všechny rozhlasové přijímače měly být od roku 2013 vybaveny digitálním příjmem, u autorádií od roku 2015.

Podobný zákon se nyní projednává také v Německu s tím, že digitálním příjmem by měly být vybaveny všechny přijímače v horizontu čtyř let. V Německu se navíc letos očekává start nových národních stanic v systému DAB+, kde budou vysílat jak veřejnoprávní, tak soukromí provozovatelé.

Jazz a vysílání pro Laponce

Norsko začalo s testy vysílání v systému DAB velmi brzy: už v polovině 90. let. Dnes pokrývá digitální rozhlasové vysílání 80 % populace a předpokládá se, že do roku 2017 dosáhne 99 %.

V Norsku jsou v provozu dva národní digitální rozhlasové multiplexy, z nichž jeden se může regionálně dělit. Na jejich naplnění spolupracuje veřejnoprávní NRK se soukromými provozovateli.

V celonárodním multiplexu je šířeno devět programů, jeden kanál je vyhrazen pro data. Veřejnoprávní provozovatel NRK zde šíří 4 stanice – laponský program a exkluzivně jazzový, sportovní a zpravodajský program. Na zpravodajském kanálu je od půlnoci do 6. hodiny ráno umístěn program BBC World Service.

Druhý multiplex s regionálním oddělováním je v Oslu obsazen 11 programy s programy klasické a norské lidové hudby, programy pro děti nebo počasí, které provozuje NRK.

Každý Nor nad 12 let poslouchá rozhlas 101 minut každý den, z toho 40 % mimo svoji domácnost, většinou v autě.

U nás je FM vysílání stávajícím soukromým provozovatelům rozhlasového vysílání garantováno zákonem do roku 2025 – pokud by vláda nerozhodla jinak.

autor: Anna Štrachová
Spustit audio