Nová studie radí, jak úspěšně přejít na digitální rozhlasové vysílání

27. leden 2015

Evropská vysílací unie (EBU) vydala průlomovou studii, ve které identifikovala klíčové faktory nutné pro úspěšnou digitalizaci. Je to především zajištění kvalitní programové nabídky, dobrá komunikace s širokou veřejností a také zvládnutí technické stránky tzv. switchoveru.

Vydání publikace předcházelo šest měsíců zkoumání zkušeností a praktik tří hlavních zemí, které jsou v procesu digitalizace na evropské špičce: Norsko, Švýcarsko a Velká Británie.

David Fernández Quijada, který průzkum pro studii vedl, zároveň ovšem připomíná, že neexistuje žádný univerzálně platný postup. Jednotlivé země se ale mohou od druhých učit a stavět na jejich zkušenostech.

Podle ředitele rozhlasové sekce EBU Christiana Vogga totiž přechod na digitální vysílání není záležitostí, kterou by mohli jednotliví vysílatelé zvládnout sami. Jedná se o komplexní technologický úkol, k němuž je zapotřebí efektivní koordinace a spolupráce napříč průmyslovými oblastmi.

EBU zároveň konstatuje, že digitální vysílání je jedinou platformou, která garantuje další rozvoj veřejnoprávního vysílání. Jeho analogový předchůdce už se totiž v rámci Evropy nemůže dále vyvíjet.

Studie je k dispozici ke stažení na stránkách Evropské vysílací unie nebo na následujícím odkazu.

autor: ert
Spustit audio