Ondřej Konrád: Místo velvyslance širší sankční seznam

28. březen 2024

Otázka našich diplomatických vztahů s Ruskou federací je věcí zapeklitou. Po vrbětické aféře se početně enormní ruský zastupitelský úřad značně smrskl, když mnoho osob bylo nuceno odjet domů. A z Moskvy byl českou stranou stažen velvyslanec Pivoňka, byť ve funkci zatím setrvává a na revanš rovněž pohublou ambasádu řídí chargé d’affaires.

Nicméně vláda by v Rusku chtěla mít řádného ambasadora a údajně i našla vhodného kandidáta, někdejšího náměstka ministra obrany a diplomata Koštovala. Jenže obsazení postu je předmětem koaličních debat a předseda zahraničního výboru sněmovny Ženíšek z TOP 09 se například obává, aby nešlo o signál, že je pro nás Putinův režim partnerem.

Čtěte také

Hlas nikoli Evropy, nýbrž Kremlu

Fialův kabinet měl na toto téma ve středu údajně rokovat, ale záležitost šla stranou. Přednost dostalo rozšíření národního sankčního seznamu vzniklého po invazi na Ukrajinu o dvě fyzické a jednu právnickou osobu.

A to na podkladu zprávy BIS o zdejší činnosti společnosti Voice of Europe s. r. o. (čili Hlas Evropy, evidentně podle Hlasu Ameriky), mohutně se snažící o šíření dezinformací a propagandy vůči Ukrajině.

V Praze sídlící firma provozovala stejnojmenné webové stránky, pořádala panelové diskuse s mezinárodní účastí, a „systematicky se zaměřovala na zpochybňování obranyschopnosti Ukrajiny a její podpory ze strany mezinárodních partnerů a na ovlivňování veřejného mínění s cílem snížit podporu Ukrajiny a jejích obyvatel“.

Čtěte také

Žádný dopis Putinovi

Jednou z osob, které s firmou souvisí, je podnikatel ukrajinského původu Medvedčuk, vůdce zakázané proruské strany a zřejmě žádná mřenka: po zatčení na Ukrajině byl předloni vyměněn za skupinu válečných zajatců. Má mít ostatně blízko k Putinovi.

On a ukrajinský prokremelský politik Marčevskij měli také mimo jiné uplácet politiky z několika evropských zemí, snad i Alternativu pro Německo (AfD). Ale to víme jen částečně. Obsah 300stránkového raportu je zatím tajný, nicméně BIS informovala své partnerské organizace.

Co z toho v Německu, Francii, Polsku, Belgii, Nizozemsku nebo Maďarsku případně vzejde, teprve uvidíme.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ale může nás uklidnit, že peníze prý nepřijímali žádní čeští politikové. A je také jasné, co v pondělí mimo jiné projednávali šéf BIS Koudelka s prezidentem Pavlem.

Mimochodem, ten by ohledně nového vyslance v Moskvě musel Putinovi napsat, což se mu určitě moc nechce. Ale po rozšíření seznamu to v nejbližší době nejspíš ani nehrozí. Zvlášť když byl na témže rokování vlády schválen náš další, blíže neupřesněný příspěvek do iniciativy na nákup munice z mimounijních zemí na podporu Ukrajiny.

Česká republika nebude v Kremlu zrovna populární. Ukrajinci by mohli zvolati: Sláva jí!

Autor je komentátor Českého rozhlasu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.