Orbán nechce být jen pěšákem. Unii vydírá a hraje proti pravidlům, všímá si maďarský analytik

Maďarská sága pokračuje. Lídři unijních zemí se sejdou na mimořádné Evropské radě, aby se znovu vrátili k debatě o tom, zda poskytnou Kyjevu 50 miliard eur. Finanční injekci, která by měla být Ukrajině podávána po čtyři roky, blokuje Viktor Orbán. Podle maďarského experta Daniela Hegedüse má pro to tři důvody: „Hlavní prioritou premiéra Orbána je udržet si moc doma a zachovat svůj autokratizující režim stabilní.“

Jak jde o pomoc Ukrajině, maďarský premiér Viktor Orbán si vždy najde argument, proč ji není možné poskytnout. Je to údajně utlačovaná maďarská menšina ve válkou zmítané zemi nebo míra zkorumpovanosti tamních politiků.

Čtěte také

Analytik Daniel Hegedüs v Bruselských chlebíčcích ale vysvětluje Orbánův odpor proti podpoře Kyjeva „trojúhelníkem“ reálných důvodů.

Maďarskému premiérovi jde podle něj hlavně o přístup k evropským fondům, který chce vydíráním EU získat výměnou za svůj souhlas, ale také o plusové body a odměnu z Kremlu. A zatřetí se snaží vyvarovat úspěchu demokratické Ukrajiny, která pro jeho režim představuje existenční výzvu.

„Maďarsko je výjimečný člen NATO a Evropské unie, který má blízko k ruskému agresorovi,“ poznamenává Daniel Hegedüs. V podstatě sabotuje solidaritu svých západních partnerů a spojenců. Z ruského vítězství nemá strach. Naopak ruské vítězství ve válce považuje za jeden ze svých hlavních zájmů,“ poukazuje na zásadní prvek Orbánovy politiky.

Daniel Hegedüs, maďarský odborník na střední Evropu a analytik German Marshall Fondu

Globální hráč Orbán

Vztah maďarského premiéra a vládce Kremlu vnímá Hegedüs jako spojenecký, založený na racionálních základech a vlastních zájmech obou představitelů. Orbán je s Ruskem provázaný nejen politicky, ale třeba i prostřednictvím energetiky.

Styl zahraniční politiky „mnoha azimutů“ dává Orbánovi pocit, že je globálním hráčem, přestože řídí vládu země s ani ne deseti miliony obyvateli. „Bez energií z Ruska a bez hraní proti pravidlům by Maďarsko bylo pouhým pěšákem,“ popisuje premiérovu strategii tamní expert.

„Když se díváme na dřívější snahy členských zemí najít kompromis s Orbánem, myslím, že současné maďarské požadavky umožňují nalézt v otázce pomoci Ukrajině kompromis,“ hledí odborník s mírným optimismem vstříc mimořádnému unijnímu summitu na začátku února.

Jak se vyznat v Orbánovi? Umí EU jednat s problematickými členskými státy? A jaké páky proti nim má využívat? Poslechněte si novou epizodu Bruselských chlebíčků s odborníkem na střední Evropu, analytikem German Marshall Fondu a maďarským expertem Danielem Hegedüsem.

autoři: Filip Nerad , Anna Urbanová , and
Spustit audio

Související