Podzim v České televizi: slavné seriály a dvě nové stanice

9. srpen 2013

Česká televize představila podzimní programové schéma. S novými díly se vrací legendární seriál Sanitka, zklamáni nebudou ani fanoušci Hry o trůny, Sherlocka nebo IT Crowd.

Stanice ČT1 řadí mezi dominanty podzimu seriál Sanitka 2, jeden z nejvýpravnějších seriálů poslední doby, jehož režie se ujal Filip Renč. Kromě původních postav, jako je doktor Jandera, se objeví také mnoho nových hrdinů. V listopadu na diváky čeká šestá série tanečního pořadu StarDance.

Ve středu večer poběží nový původní český šestidílný seriál „Cirkus Bukowsky“. V podzimním programu bude také hraný dokumentární cyklus Roberta Sedláčka „České století“, který nabídne autorský pohled na zlomové okamžiky našich dějin. Letos poběží pět dílů z devíti – vznik Československa v roce 1918, Mnichovská dohoda, atentát na Heydricha, Stalinův kult a poprava Rudolfa Slánského.

Jan Novotný jako Edvard Beneš ve snímku Všechnu moc Stalinovi z cyklu České století

Dokumentární reality show „Hospoda U Druhé šance“ pomůže s návratem do běžného života lidem, kteří byli na okraji společnosti, nebo mají za sebou složitý osud. Aktivní stáří přiblíží magazín „Žiješ jenom 2ד. Chybět nebude ani další kuchařská show, tentokrát soustředěná na bylinky – odtud název: „Herbář“. Na nedělní večery televize naplánovala zfilmované knihy zavražděné spisovatelky Simony Monyové, a také cyklus komedií podle britských autorů pod zastřešujícím názvem „Komedie o manželství a sexu“.

Druhý program potěší zájemce o dokumenty a slavné zahraniční seriály. Populární dokumenty poběží každý večer od 20 hodin, přičemž každý den má své téma (historie, války, příroda…).

Z pořadu Deník Dity P.

ČT2 sáhla také po akvizičních seriálech z dílny HBO a BBC (Hra o trůny, Impérium: Mafie v Atlantic City, Sherlock Holmes). Zopakuje kultovní klasiky typu Malá velká Británie, IT Crowd a Jistě, pane ministře. Z podvečerního dětského bloku zůstává jen souběžné vysílání Večerníčku s ČT Déčko (kvůli nižšímu pokrytí Déčka).

Druhou řadou pokračuje dokumentární série „Ptáčata“. Nově se představí dokument o alkoholičkách „Když v tom jedou ženy“, cyklus „Pot, slzy a naděje“ (o malých dětech, do kterých si rodiče projektují vlastní nesplněné sny), a také studentské portréty bývalých premiérů v cyklu „Expremiéři“. Populárně-naučné formáty zastupuje seriál „Emoce a my“ s Cyrilem Höschlem a cyklus „Klenoty naší krajiny“. Ombudsmanovy případy popíše pořad „Ochránce“, na vaření se zaměří „Deník Dity P.“. Vznikla rovněž publicistická série o národnostních menšinách „Cizinec je našinec“, nebo pocta práci charitativních organizací „Příběhy, které svět nevidí“.

Změny se nevyhnou ani zpravodajské ČT24 a kanálu ČT Sport. Oba budou mít novou grafiku, sportovní program už od konce srpna, zpravodajství od konce září. Pokud jde o ČT24, každý den bude pořad o zahraničních událostech Horizont. V Událostech, komentářích končí Daniela Drtinová a Bohumil Klepetko. Klepetko se přesouvá do Hyde Parku, Drtinová bude moderovat jen Interview ČT24. Moderátor Hyde Parku Lukáš Dolanský se naopak přesouvá do Událostí, komentářů, a bude se střídat v jejich moderování s Martinem Veselovským.

Nová grafika zpravodajské stanice ČT24 od 30. září 2013

31. srpna zahájí vysílání dva nové okruhy České televize a počet jejích stanic se tak ustálí na šesti. Nové programy budou společně sdílet jeden vysílací kanál. Od 6 do 20 hodin na něm bude dětská stanice ČT :D (familiérně označovaná jako Déčko), jejíž cílová skupina jsou děti mezi 4 a 12 lety. Nabídne jim zahraniční animované seriály, slavné pohádky a vzdělávací pořady. Po roce tak následuje Český rozhlas, který svou dětskou digitální stanici Rádio Junior spustil loni v září.

Po 20. hodině vystřídá dětské vysílání kulturní program ČT Art. V pondělí pravidelně nabídne záznam divadla, baletu či opery a opráší slovenské pondělky. V úterý budou pop-rockové koncerty, básně a vážná hudba, ve středu kulturní magazíny, výtvarné umění a památky, ve čtvrtek dokumenty, literatura a regionální kultura, včetně adaptací slavných knih, v pátek Bigbít, rock, film a kontaktní pořad, v sobotu komponovaný večer k výročí, a týden završí nedělní divadlo, artový celovečerní film a vážná hudba.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio