Poškozené opěrné zdi v Jáchymově opět ohrožují rodinné domy

15. březen 2024 11:15

Rodinné domy v krušnohorském Jáchymově ohrožují poškozené opěrné zdi. Svah už prohlédl statik a radnice hledá finanční možnosti, jak zřícenou zeď zpevnit.

Poškozené opěrné zdi a sesuté svahy patří dlouhodobě mezi problémy krušnohorského města Jáchymov. Můžou za to především složitý terén a taky nedostatečná údržba v posledních desítkách let. Situace se každoročně zhoršuje po skončení zimní sezony. Letos se problémy s opěrnými zdmi a svahy opět projevily. Několik svahů se začalo uvolňovat. Pro místní obyvatele to představuje přímé nebezpečí.

„Měli jsme tady statika a řešit se to musí. Je to problém. Tím, že se ta opěrka zbortila, nevíme, co se s tím svahem může stát. Svah je potrhaný, může celý sjet dolů. Bude se to muset vyřešit. Nevíme, co se v tom kopci děje a jaké další problémy to může přinést,“ uvedl nezávislý místostarosta František Holý.

Letošní zima byla nepříjemná, často se měnily teploty, a tak je takto poškozených míst v Jáchymově hned několik. „Už teď můžeme asi říct, kde nás budou tlačit největší problémy. Jedno místo po zbořeništi, kde byl hornický dům, jsme vyřešili, abychom zabránili dalšímu propadu. Uvidíme, jestli se neprojeví teda něco dál. Samozřejmě doufám, že už to na tuto zimu stačilo,“ dodal místostarosta.

Poslední průzkumy ukázaly, že město potřebuje na opravy opěrných zdí 1 miliardu korun. Podle Františka Holého se pokusí na zajištění svahů získat dotace.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio