Pražané můžou od čtvrtka sledovat jedenáct digitálních programů

28. březen 2006

Od čtvrtka budou moci Pražané vlastnící set-top-box sledovat další digitální televizní stanici, tentokráte se programová nabídka rozšíří o slovenskou zpravodajskou stanici TA3. Ačkoli vysílání odstartuje již v tento čtvrtek, oficiální zahájení bude až v sobotu 1. dubna. Obyvatelé Prahy si tak budou moci vybírat již z jedenácti stanic.

Slovenská TA3 patří finanční skupině J&T Finance Group, stejně jako společnost První zpravodajská, která se v České republice uchází o digitální licenci pro vysílání zpravodajského kanálu Z1.

Digitální vysílání zkušebně vysílá již od roku 2000, řádné vysílání bylo zahájeno 21. října loňského roku. Nejprve si novou technologii mohli vyzkoušet obyvatelé Prahy, od Vánoc také Brňané. Od 9. února mohou digitální vysílání sledovat i obyvatelé Ostravska. Zhruba třetina obyvatel České republiky tak má možnost sledovat řádné nebo zkušební digitální vysílání, pokud ovšem vlastní set-top-box. Množství televizních programů, které mohou diváci sledovat, se ale v jednotlivých lokalitách liší.

Nejširší programová nabídka je v Praze, TA3 se stane jedenáctou stanicí. Diváci, kteří si pořídili set-top-box, mohou přepínat mezi čtyřmi programy České televize, Novou, Primou, hudební stanicí Óčko, TOP TV, parlamentním kanálem 24cz a krátkodobě i regionální brněnskou stanicí TVb1.

Ministerstvo informatiky předpokládá, že analogové vysílání bude vypnuto koncem roku 2012, do té doby si budou obyvatelé České republiky muset pořídit přijímače digitálního signálu, tzv. set-top-boxy, nebo televizory se zabudovanými digitálními tunery, které jsou ovšem poněkud dražší. Ministerstvo také letos v létě zahájí vládní osvětovou kampaň, která má obyvatele České republiky informovat o vypnutí digitálního vysílání. Podle průzkumu společnosti Insoma má 51 % obyvatel ČR o digitální vysílání zájem, 84 % o něm již slyšelo. Méně jak polovina má zájem i o interaktivní služby, které umožňují dražší set-top-boxy, většina upřednostňuje levnější modely. Průměrná cena, kterou jsou zájemci o digitální vysílání ochotni za přijímač digitálního signálu zaplatit, je 1 122 korun. Digitální vysílání přinese více volně přístupných celoplošných televizních stanic oproti současným čtyřem a rozšíření čeká i regionální vysílání.

autor: Kateřina Kučerová
Spustit audio