Premiér pochválil ministerstvo za digitalizaci

28. srpen 2008

Předseda vlády Mirek Topolánek dnes navštívil ministerstvo kultury. Resort lidoveckého ministra Václava Jehličky si od něj vysloužil pochvalu za digitalizaci televizního vysílání. Topolánek zmínil "revoluční změnu" v podobě schválení diginovely, vyzdvihl i souhlas komerčních televizí s jízdním řádem digitalizace.

"Dohoda všech velkých televizí, včetně Novy a Primy, na technickém plánu přechodu je průlomová věc, která umožňuje vůbec stihnout termíny přechodu na digitální vysílání," podotkl premiér na dopolední tiskové konferenci. "Celou situaci pokládám za odblokovanou a umožňující plnit termín přechodu na digitální vysílání," dodal.

Kromě technických aspektů digitalizace zmínil předseda vlády i širší kontext celého procesu. "Musím říct, že digitalizace nemá jen ten smysl praktický, ale pro mě osobně rozšiřuje činnost ministerstva nejenom na umění tak, jak je běžně chápáno, ale i na proces vyrovnávání se s minulostí, na proces posilující svobodu slova," podotkl Topolánek.

"Liberalizace celého sektoru pomocí digitálního vysílání je něco, co přispívá ke svobodě slova a k šíření myšlenek. A nejenom v pojetí činnosti ministerstva kultury, jak jsme ho vnímali dřív," uzavřel premiér svůj komentář ke krokům ministerstva v oblasti digitálního vysílání.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio