Prima a Nova ukázaly, čím chtějí na podzim ohromit diváky

1. srpen 2013

Po prázdninách se budou ve vysílání komerčních stanic prát o pozornost diváků reality show i nekonečné seriály. Vrací se VyVolení a Výměna manželek, ta dokonce už pošesté.

Televize Prima a Nova odhalily své podzimní pořady na dnešních tiskových konferencích. První z nich se dokonce dnes přejmenovala, respektive vrátila k původnímu názvu. Ze stanice Prima Family je opět Prima. Navíc ode dneška vysílá ve vysokém rozlišení - a kromě ní také kanál Prima Cool. „Všechny pořady, které vyrábíme nebo nakupujeme v HD rozlišení, se tak k divákům dostanou v té nejvyšší možné kvalitě, bez toho, abychom je konvertovali, a snižovali tak jejich kvalitu,“ uvedl Patrik Slavík, technický ředitel FTV Prima.

HD signál Primy i Primy Cool okamžitě naladí zákazníci kabelové televize UPC a satelitní platformy SkyLink. Od poloviny srpna pak bude šířen HD signál Primy Cool z pražského žižkovského vysílače, po měsíci se k němu přidá HD vysílání Primy.

Vrací se VyVolení, Talent a Pohlreich

Pokud jde o program, televize Prima posune kalendář a podzim pro ni začne ještě o letních prázdninách. Část novinek se totiž objeví na obrazovce už tento měsíc.

Ještě v srpnu se na Primu vrátí reality show VyVolení, která bude počtvrté sledovat skupinu dvanácti soutěžících uzavřených ve vile. Vítěz, který v soutěži na základě hlasování diváků vydrží nejdéle, dostane pět milionů korun v hotovosti. Moderovat bude Tereza Pergnerová, vždy v úterý, ve čtvrtek, v pátek a v neděli večer.

Moderátorka reality show VyVolení Tereza Pergnerová
Ve čtvrté sérii reality show Česko Slovensko má talent se vrací moderátoři Jakub Prachař a Martin Pyco Rausch. V porotě usedli Lucie Bílá, Jaro Slávik a Leoš Mareš
Prima koupila od britské BBC pořad QI, v české verzi ho moderuje Leoš Mareš se stálým hostem Patrikem Hezuckým

Životy obyčejných Čechů pod dohledem kamer zařadí Prima také na pondělí, tentokrát v podobě pořadů Křižovatky života. Jde o časosběrné příběhy běžných rodin, které ne vždy musí skončit šťastně, neboť účastníci pořadu se potýkají s násilím, nemocemi, závislostmi a podobně. První díl bude v pondělí 12. srpna.

O dva dny později, ve středu 14. srpna, bude mít premiéru talk show Leoše Mareše a Patrika Hezuckého „QI – Na vše máme odpověď!“, jejíž formát vymyslela britská BBC. „První řada se ponese na vlně témat začínajících písmenem A – v každém díle se tak setkáme s jedním tématem, kterého se všechny otázky položené během pořadu budou více či méně dotýkat a budou z něho vycházet,“ vysvětluje Prima.

Změní se také zpravodajství. Každé odpoledne nabídne Prima odlehčené Odpolední zprávy, které ve dvaceti minutách shrnou převážně dění ve společnosti. Za moderátorským pultem se vystřídají dvě dvojice: první tvoří Monika Leová a Tomáš Drahoňovský, druhou Sandra Parmová a Roman Fojta. V moderování hlavních večerních Zpráv pokračují Klára Doležalová s Karlem Voříškem a Terezie Kašparovská s novým kolegou Tomášem Hauptvogelem.

Novinkou je živě vysílaná show kuchaře Zdeňka Pohlreicha „Vaří celé Česko“, během které uvaří se svým hostem za hodinu celé tříchodové menu. Prima novému pořadu věří tolik, že ho zařadila na sobotní hlavní vysílací čas.

Chybět nebude ani čtvrtá řada reality show Česko Slovensko má talent. I v ní se objeví Leoš Mareš, tentokrát ne jako moderátor, ale jako porotce. Nahradí Martina Dejdara, ostatní porotci zůstávají stejní (Lucie Bílá, Jaroslav Slávik). Zůstala i moderátorská dvojice Jakub Prachař a Martin „Pyco“ Rausch. Přesný termín vysílání pořadu televize neoznámila.

Nova kontruje oblíbenými seriály

Nejsledovanější česká televize se rozhodla zasvětit podzimní vysílací schéma své původní tvorbě. Šest ze sedmi dnů v týdnu obsadí její seriály a reality show Výměna manželek. Aktuální řada bude už šestá v pořadí. Dál se natáčí také podvečerní nekonečný seriál Ulice.

Seriál Gympl s (r)učením omezeným (TV Nova)
V sitcomu televize Nova s názvem PanMáma hraje hlavní roli Milan Šteindler

V pondělí a ve středu pokračuje třetí řadou seriál Gympl. Do týmu přijde nový učitel a na gymnáziu vznikne škola pro seniory. „Komické duo Kulich & Marcel doplní nová školní uklízečka Bohunka Štambachová alias Pavla Tomicová,“ avizuje Nova. Seriál poběží v hlavním vysílacím čase hned po zpravodajské relaci Televizní noviny.

V úterý a ve čtvrtek divačky nepřijdou o nové díly Ordinace v růžové zahradě. Sága z prostředí nemocnice v Kamenici přitahuje diváky už devátým rokem. Scenáristé přichystali, jak jinak, „mnoho nečekaných zvratů“. Novou posilou bude například Maroš Kramár, jehož postava přijede ze Slovenska. Hrát tedy bude také ve slovenštině.

V pátek budou „nová dramata z českých manželství“, alias Výměna manželek. Každý díl představí dvě na první pohled odlišné domácnosti po dobu deseti dnů. Nové řady se zúčastnil také pár gayů. Předchozí série přilákala průměrně 39 % diváků v cílové skupině 15-54 let, Nova doufá, že se úspěch zopakuje i tentokrát.

Na sobotu připadly filmy, a to jak zahraniční, tak ty, které koprodukovala Nova. Takto se objeví na obrazovce například detektivka Davida Ondříčka Ve stínu nebo komedie Okresní přebor. Ze zahraničních blockbusterů to budou Transformers 3 nebo animovaný příběh Kung fu panda 2.

Nedělní hlavní vysílací čas si vysloužil seriál o venkovských lékařích „Doktoři z Počátků“, jehož letní sledovanost přesvědčila Novu, že v něm bude pokračovat i na podzim. „Vesničané přijdou na to, že se všechny okolní vesnice zapojily do celostátní soutěže O nejhezčí vesnici vyhlášené Ministerstvem pro místní rozvoj,“ zní popis jednoho z chystaných dílů.

Jedinou skutečnou novinkou podzimního schématu je tedy sitcom PanMáma. Nova ho vytvořila podle britské předlohy Mrs. Brown’s Boys, což je seriál, který vysílá veřejnoprávní BBC. V hlavní roli fiktivní šedesátileté vdovy z Kladna, která komanduje svých pět dospělých synů, se představí Milan Šteindler.

Veřejnoprávní Česká televize představí chystané podzimní pořady příští týden.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio