Proč poslouchat Český rozhlas v síti DAB+

20. únor 2023

DAB+ je verze digitálního vysílání, která umožňuje šířit více programů při výrazně vyšší kvalitě zvuku, bez šumu a s doplňkovými službami. Díky technologii DAB+ si můžete naladit programy, které v analogovém FM vysílání nejsou k dispozici, protože tu pro ně není prostor.

Obsah multiplexu ČRo DAB+

Český rozhlas šíří prostřednictvím multiplexu ČRo DAB+ mimo jiné všechny celoplošné stanice (Radiožurnál, Dvojka, Vltava, ČRo Plus), digitální stanice (Radio Wave, D-dur, ČRo Jazz, Rádio Junior, Radiožurnál Sport, ČRo Pohoda) a všechny regionální stanice. Celkem tak lze naladit v digitálním rádiu DAB+ všech 24 stanic Českého rozhlasu.

Slideshow předpověď počasí na stanici Český rozhlas Plus

Bonusové služby i bez připojení k internetu

Máte-li přijímač s barevným displejem, zobrazují se vám na něm také bez nutnosti připojení k internetu například fotky moderátorů, loga rozhlasových stanic, názvy právě hraných skladeb, předpověď počasí a další doplňkové informace k vysílání.

Co potřebuji?

DAB+ přijímač SilverCrest s barevným displejem

Přejít na vysílání DAB+ je jednoduché. Stačí si pořídit rozhlasový přijímač s označením „DAB+“. Jeho cena se pohybuje v řádech stokorun a stoupá podle vybavení přístroje a náročnosti posluchače.

Koupě DAB+ přijímače není žádná věda. Digitální rádia můžete sehnat v obchodech s domácí elektronikou. Pokud nebudete s jejich nabídkou spokojeni, můžete se poohlédnout po internetových obchodech.

Poslech digitálního rádia v automobilu

Škoda Koraq má již DAB+ tuner v základní výbavě

Digitální vysílání DAB+ je pochopitelně připraveno i pro poslech v automobilech. Nově vyráběné vozy by měly mít již DAB+ tuner v základní výbavě, což umožnilo nařízení Evropské komise, které vešlo v platnosti na konci roku 2020. Tato povinnost se týká všech zemí Evropské unie včetně České republiky a Slovenska.

U starších vozů je možné pořídit tuto technologii za příplatek nebo použít doplňkový digitální přijímač, tzv. DAB+ adaptér. Na DAB+ tuner ve výbavě vozu se ptejte svého prodejce aut.

Spustit audio