Program České televize povede Fričová, personálním ředitelem bude Mrzena

6. červen 2007

Novou programovou ředitelkou České televize bude od 1. července Kateřina Fričová. "Výběrová komise jednohlasně doporučila a stvrdila svými podpisy jednoho kandidáta. Já jsem to doporučení pečlivě zvážil a rozhodl jsem se ho vyslyšet. Proto vám předkládám k projednání obsazení funkce programového ředitele paní Kateřinou Fričovou, ojedinělou osobnost a profesionálku v oboru, která je pro Českou televizi velkým přínosem, velkou posilou. Dokladem je nejenom to, že má praxi v této televizi, ale i v dalších," řekl na dnešním zasedání Rady ČT generální ředitel Jiří Janeček. UVNITŘ AUDIO A FOTOGRAFIE

"Já samozřejmě mám nějakou představu o skladbě i programu jako takovém. První, co udělám, až nastoupím, je, že se chci sejít se svými budoucími kolegy a budu naslouchat jejich představám," řekla ve svém úvodním vystoupení Fričová. "Myslím si, že co se týče skladby, tak tam jsou určité možnosti, jak ji vylepšit, třeba řazení programů. Myslím si, že v jednotlivých centrech najdeme možnosti, jak třeba stávající pořady vylepšit," dodala. "V rámci dramatické tvorby bych ráda podporovala projekty dětské dramatické tvorby," uzavřela.

"Vítám váš příchod, já jsem si dokonce před lety představoval, když bylo volné místo generálního ředitele, že byste to měla být vy," složil poklonu nové programové ředitelce radní Petr Uhl. "Rád bych se explicitně zeptal konkrétně na jedno ustanovení zákona. Byly předloženy dva dokumenty, tj. lustrační osvědčení a čestné prohlášení?" zeptal se Uhlův kolega Jiří Voráč. "Samozřejmě lustrační osvědčení mi bylo vydáno už na začátku devadesátých let jako zaměstnankyni Československé televize. Ostatně, kdybych ho neměla, nemohla bych se v roce 1992 stát šéfproducentkou zpravodajství," reagovala Fričová, která poté byla ředitelkou výroby televize Nova, několik let vedla televizi Prima, poté řídila soukromá rádia Frekvence 1 a Evropa 2, a v poslední době vedla teleshoppingovou televizi TOP TV.

Kateřina Fričová, nová programová ředitelka České televize (6. 6. 2007)

Změna proběhne také na místě personálního ředitele veřejnoprávní televize. Stane se jím bývalý předseda Rady ČT Jan Mrzena. "Všichni ho znáte, od roku 2001 do roku 2005 pracoval tady v Radě ČT, takže s činností televize je určitě podrobně seznámen," komentoval nástup Mrzeny Janeček. Personální ředitel se funkce ujme 20. června. "Prohlašuji, že jsem lustrován negativně," poznamenal Mrzena. "Doufám, že i přesto, že jsem dva roky Českou televizi aktivně nesledoval, tak doufám, že budu schopen přinést ČT trochu pokoje a klidu do jejích rozbouřených vod," dodal.

Personální ředitel České televize Jan Mrzena (6. 6. 2007)
autor: Filip Rožánek
Spustit audio