První patro 20 místností, druhé patro dalších 20 místností. Dva návštěvnické okruhy zámku v Opočně

5. květen 2023

Přemýšlíte, kam zajet na výlet nebo který hrad a zámek navštívit? Pozveme vás na zámek, který je dokladem života české společnosti v průběhu pěti staletí. Je obklopen nádherným a velkým krajinářským parkem, a přímo uvnitř zámku můžete kromě historických interiérů a obrazů obdivovat také jedinečnou sbírku historických zbraní. Tím zámkem je Opočno.

Kastelán Státního zámku Opočno Tomáš Kořínek je dnes naším hostem. Jaká je aktuální situace kolem malůvek, které neznámý vandal namaloval na zdi zámku?
Už jsou pryč. Ve středu přijela specializovaná firma, všechno smazala jak z fasády zámku, tak z hájovny. Podařilo se jim to celkem rychle, za den bylo všechno pryč. Takže dnes, když návštěvník přijde do našeho anglického parku, už nic nepozná, nic neuvidí.

Opočno je zmiňované už v Kosmově kronice roku 1068. Z hradiště se stal gotický hrad, pak v 16. století zámek s renesančními arkádami.
Tomáš Kořínek, kastelán Státního zámku Opočno

Vy jste prý ta graffiti objevil.
Ano. Myslel jsem si původně, že se mi to zdá, že něco takového není ani možné, ale opravdu to tam bylo. Objevil jsem je minulý týden v pondělí, ale jak říkám, dnes už je vše odstraněno. Šel jsem se psem, podíval se na zámek, a říkám si, to snad není možné. Tak jsem se lehce propleskl, ale opravdu to tam bylo, překvapený jsem byl hodně. Týden jsem řešil, aby se vše dalo dohromady.

Čtěte také

Jak se před takovým vandalismem bránit?
Těžko. Celý zámecký areál je velmi rozsáhlý, máme jen 22 hektarů anglického parku, v tom jsou samozřejmě různé stavby, některé i odlehlé. Jako druhá byla posprejovaná hájovna, takže přidáme nějaké fotopasti v parku, ale na kamerový systém bychom museli mít nějakých 150 kamer, téměř na každém stromě jednu. Ochranu tedy určitě posílíme, ale nedokážeme tomu úplně zabránit.

Jak dlouho jste se připravovali na letošní sezónu?
Od ledna. Vždycky v prosinci ještě doběhne Advent a Vánoce, všichni doberou dovolenou a od ledna připravujeme nové akce a nový program na další rok.

Čtěte také

V únoru jste na zámku připravili s výtvarnicí čertí školu, jak ta se povedla?
Myslím si, že výtvarnice byla velmi spokojená, za 1,5 měsíce přišlo asi 2 500 lidí. Lidem se výstava velmi líbila, takže jsme zahájili rok úspěšně. Na Velikonoce jsme také měli nějakých 4 500 vajec, jestli si to dobře pamatuji. To dělají důchodkyně všude v Opočně a okolí, byla to paráda. A teď se připravujeme zase na další akce.

S čím vším jste vstoupili do letošní sezóny? Jsou nějaké velké novinky?
Určitě, už teď v květnu máme dvě velké novinky. První z nich je herní výstava Lega, kde si děti mohou stavět různé modely. Máme tam i modely českých památek, největší je asi zámek Červená Lhota v jižních Čechách, známý z pohádky Zlatovláska. A druhou novinkou je Dětský den, který plánujeme na 20. května. Ten by měl proběhnout v horní části zámeckého parku. Bude asi devět stanovišť, vše zaměřené na rod Harrachů, protože letos připravil Státní památkový ústav Rok Harrachů. I u nás na zámku Harrachové byli, jedna z dcer byla přivdána do rodiny Trčků z Lípy. Takže děti budou mít různé úkoly na devíti stanovištích, budou improvizovaně jezdit na koni, bude lukostřelba a tak dál. Určitě si to všichni užijí.

Budeme mít zapůjčeny velmi zdařilé kopie korunovačních klenotů, které vystavíme v červenci, srpnu a září v naší hladomorně.
Tomáš Kořínek, kastelán Státního zámku Opočno

Jako kastelán navštěvujete i další hrady a zámky, když máte volno? Jezdíte se podívat, jak to dělají jinde?
Rozhodně ano. Celé mládí mi bylo vštěpováno, konkurence nespí, konkurence posiluje. Můj otec je podnikatel, takže jsme vždy musel pozorovat, co se děje v okolí. Tedy jezdím se koukat, kde se co děje nového a jestli by to šlo použít i v podmínkách opočenského zámku. Byl jsem například na zámku Hrádek u Nechanic. Tam je také harrachovský rok, mají připravený krásný kulturní program.

Čtěte také

Můžeme připomenout i historii vašeho zámku? A jak dlouho už vlastně zámek v Opočně stojí?
Velmi dlouho. Opočno je jedno z nejstarších měst ve východních Čechách, zmiňované už Kosmově kronice roku 1068. Z původního hradiště se stal gotický hrad, a pak v 16. století Trčkové z Lípy udělali krásné renesanční arkády, které určitě všichni dobře znají. Za třicetileté války nám Trčkové z Lípy vymřeli a zámek získala rodina Colloredo, později Colloredo-Mansfeld. Potom po druhé světové válce byl zámek zestátněn a jeho historie pokračuje dodnes.

Zmínil jste zámecký rod Colloredo-Mansfeldů, už se nějak projevuje u vás na zámku nedávné rozhodnutí soudu o tom, že se má část inventáře vrátit rodině?
V současné době probíhají jednání, jak to bude fakticky dál. Soud skončil, pravomocně bylo rozhodnuto, takže věci, které byly určeny v tom rozsudku, už nejsou ve správě Památkového ústavu a teď probíhá jednání o nějaké výpůjčce, aby to v Opočně zůstalo. Jde zhruba o 250 věcí, jsou to převážně zbraně, nějaké lustry a velká část obrazárny.

Čtěte také

Vaše obrazárna je také velmi vyhlášená.
Ano, ve střední Evropě nemá asi konkurenci v italské, neapolské malbě, která je právě obsažena v naší obrazárně. Velmi citelně by návštěvníci zámku pocítili, kdyby obrazy z Opočna odjely.

Pojďme připomenout vaše prohlídkové okruhy.
Zmínili jsme obrazárnu, ta je součástí prvního prohlídkového okruhu v první patře. My to máme celkem jednoduché. První patro - první okruh, 20 místností, druhé patro - druhý okruh, také 20 místností. Je to snadné.

Existuje i nějaká propojená prohlídka?
Dá se to nakombinovat, abyste mohl navštívit obě dvě patra, když chce člověk vidět všechno.

Expozici v druhém patře jste v loňském roce předělávali a nově otvírali, je to tak?
Přesně tak, loni bylo druhé patro kompletně nově zařízené a postupně probíhá oprava, restaurování těch místností. Letos návštěvníci zase uvidí o další dvě nově opravené, zrestaurované místnosti víc.

A máte na zámku údajně také unikátní skleněnou podlahu.
Tu máme v prvním patře. Protože se na Opočně zachovalo mnoho původních věcí, včetně krásných koberců, tak jsme vymysleli, že se chodí po skleněné podlaze, aby se koberec ochránil pro budoucí generace. Ale zároveň aby ho návštěvníci měli možnost vidět.

Čtěte také

Růže v Opočně. To je vaše další unikátní, ale už tradiční akce. Kdy se koná?
Je to už tradiční akce, letos bude už třináctý nebo čtrnáctý ročník, teď jste mě trochu zaskočil. A letos bude akce věnovaná svatbě, protože před 120 lety měli ve Francii svatbu kníže s kněžnou, proto chceme připomenout tuto událost a celé Růže jsou věnované svatbě. Budou tam zastoupeny svatební salony, budou půjčené šaty atd. Zvláštností pak bude v naší africké hale připomínka africké svatby. Jak probíhá taková svatba v Africe se pokusíme naznačit růžemi. Akce se koná při červencových svátcích, tedy 5. a 6. července.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Kde se vzala v Opočně Afrika? Josef II. Colloredo-Mansfeld hodně cestoval, je to tak?
Ano, byl dvakrát v Africe a dvakrát v Severní Americe. Většinou to byly lovecké výpravy.

Čtěte také

Vy ale chystáte ještě jeden velký bonbónek. A tím jsou korunovační klenoty.
Je to tak. V letošním roce v bývalé Studniční věži nebo hladomorně, jak chcete, bude výstava korunovačních klenotů. Ne tedy těch pravých, které jsou uložené ve svatovítské katedrále v Praze, ty nám nepůjčili. Ale máme velmi zdařilé kopie od klenotníků a zlatníků. Budou vystaveny v červenci, srpnu a září v naší hladomorně. Běžný člověk nemá šanci poznat repliku od originálu.

Na co vy se osobně těšíte v této sezóně?
Moc se těším na 1. července, kdy nám hlavní návštěvnickou sezónu odstartuje koncert Novoměstské filharmonie. Na to se těším úplně nejvíc, protože mám vážnou hudbu rád. A když jsem nastoupil do Opočna, tak u nás hrála hradecká filharmonie a mělo to opravdu nádhernou atmosféru. Jsem moc rád, že s NOFI, Novoměstskou filharmonií můžeme uspořádat koncert na nádvoří opočenského zámku na začátku prázdnin 1. července.

Tomáš Kořínek, kastelán Státního zámku Opočno byl dnes naším hostem. Ať se turistická sezóna povede a návštěvníci jsou spokojeni.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související