Rada udělila prvních šest digitálních licencí

5. duben 2006

Včera udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) prvních šest televizních licencí pro digitální vysílání. Pro multiplex B získala digitální licenci zpravodajská stanice Z1, TV Pohoda a regionální televizní agentura (RTA), v multiplexu C bude vysílat hudební televize Óčko, Febio TV a TV Barrandov. Držitelé licence mají nyní právo vysílat na dobu dvanácti let. O licenci se ucházelo na třicet žadatelů, jejichž přehled byl na našich stránkách v posledních dnech zveřejněn.

RRTV se přidělením digitálních licencí zabývala rok a půl. Nejprve část rady čekala na schválení zákona o elektronických komunikacích, který byl přijat v loňském roce, a poté ještě na novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Koncem února se RRTV rozhodla tendr přerušit, aby mohla s provozovateli sítí projednat finanční situaci jednotlivých uchazečů. Provozovatelé sítí - společnosti Radiokomunikace, Czech Digital Group a Český Telecom - získali až před měsícem na základě pokynů Českého telekomunikačního úřadu představu o tom, jak by měly jednotlivé multiplexy v budoucnu vypadat. Teprve potom mohli zahájit vyjednávání s uchazeči o licence o případných smlouvách.

Původně měla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělit až osm licencí, pro každý multiplex čtyři. V obou sítích by tak vysílala jedna plnoformátová stanice, dva tematické kanály a jeden regionální. Se svou žádostí neuspěla Nova, která se ucházela o čtyři licence, i Prima s jedním programem. Obě tyto televizní stanice ve včerejších večerních zprávách nějak "opomněly" udělení digitálních licencí národu sdělit. Licenci nezískala ani stanice s teleshoppingovými prvky TOP TV, která vysílá prostřednictvím kabelové a satelitní sítě. "Rozhodnutím je tento tendr uzavřený. Další pozice v digitálních sítích se budou přidělovat v dalších licenčních řízeních," řekl předseda rady Václav Žák. Kdy bude vyhlášen další tendr se zatím neví. Podle Václava Žáka je prý předčasné, o tom uvažovat.

V multiplexu B se tedy objeví zpravodajská stanice Z1, kterou povede bývalý reportér televize Nova a pozdější šéfredaktor publicistiky v České televizi Martin Mrnka. TV Pohoda se chce zaměřit především na děti a mládež a poslední licenci získala RTA Jaroslava Berky, která provozuje server Česká média a například pro televizi Nova vyrábí podvečerní zprávy Právě teď. Další tři licence, tentokrát pro sít C, získala TV Barrandov, která se zaměří na česko-slovenskou tvorbu a svým divákům nabídne především dokumenty, filmy a interaktivní servisní pořady. Dokumenty a pořady zaměřené na menšiny či alternativní zábavu nabídne Febio TV producenta a režiséra Fera Feniče. Poslední je hudební stanice Óčko, která v kabelových a satelitních sítích vysílá již čtyři roky.

Zákonná lhůta pro zahájení vysílání je 360 dní, od doby, kdy držitel licence obdrží písemné rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Někteří vysílatelé jsou na vysílání technicky připraveni a mohou tak začít téměř ihned (např. Óčko). Nejvíce příprav před sebou mají TV Barrandov a Febio TV, která podle Fera Feniče pro své přípravy využije většinu ze zmiňovaných 360 dní. . "Jsem trošku zaskočen. Nečekal jsem to, přestal jsem v to věřit. Etapa čekání byla nekonečná," řekl Fenič v první reakci na přidělení licence.

V současnosti mohou digitální vysílání sledovat obyvatelé Prahy, Brna, Ostravy a jejich okolí, podmínkou však je vlastnictví přijímače digitálního signálu, tzv. set-top-boxu. Postupně bude pokrytí digitálním signálem rozšiřováno na celé území a definitivní vypnutí analogového vysílání čeká Českou republiku v roce 2012.

autor: Kateřina Kučerová
Spustit audio