Rádio Retro vypráví Příběh vědy

5. listopad 2015

20. století bylo dobou převratných vědeckých objevů. Český rozhlas ho proto připomíná tematickým vysíláním Rádia Retro, které se nově objevuje i v nabídce pozemního digitálního vysílání DAB.

Pro majitele přijímačů s barevným displejem navíc vedle klasických doprovodných informací nechybí aní možnost zobrazení obrázků.

Rádio Retro je vedle multiplexu Českých radiokomunikací z Žižkovského vysílače k dispozici i v síti západočeského operátora RTI cz. A samozřejmě také v našem internetovém přehrávači.

Všude tam pak od 4. listopadu do 6. prosince uslyšíte celkem 28 hodin autentických historických nahrávek hlasů českých vědců a příběhů o biologii, filosofii či vesmíru, které uvádí Lucie Výborná a astrofyzik Jiří Grygar.

Seriózní vědecké přednášky i jejich parodie

Materiálu bylo v archivech více než dost, jedním z hlavních úkolů rozhlasu jako nového média totiž bylo vychovávat a vzdělávat. Pravidelně proto byli zváni význační vědci a myslitelé, aby posluchače oslovili svými přednáškami.

Poslouchejte Rádio Retro

Mimo jiné uslyšíte vyprávění Františka Gela o Louisi Pasteurovi a Konradu Röntgenovi, dále třeba Františka Křižíka nebo Jaroslava Heyrovského při přebírání Nobelovy ceny. O svém unikátním přístupu k dětské psychologii pohovoří Zdeněk Matějček a slovo dostane i biochemička Helena Illnerová.

Dojde ale i na lehčí témata. Například psychiatr Vladimír Vondráček ve své přednášce poradí, jak mají lidé trávit dovolenou. Pro současníky bude také jistě zajímavé hořekování Vladimíra Lista nad přeplněností pražských ulic automobily - byť se tehdy psal teprve rok 1935.

A jen o dva roky mladší, ale přitom stále aktuální a zábavná, je pak aprílová parodie Josefa Skupy, který si vzal na paškál právě odborné rozhlasové přednášky.

„Příběh vědy je současně příběhem vývoje rozhlasových žánrů. Autoři pořadů o vědě a technice záhy pochopili, že pouhá přednáška nezaujme, a proto začali vnášet do éteru příběh, dramatickou situaci, zápletku. A my jsme se s Evou Ješutovou z Archivu ČRo snažili, aby Rádio Retro bylo pestrou přehlídkou nejen důvtipu vědců, ale právě také rozhlasových tvůrců“ oceňuje práci mnoha generací rozhlasáků dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý.

Z natáčení Rádia Retro - Příběh vědy
Spustit audio