Radio Wave New Stage na Metronomu: Rapperky z Islandu, debaty o revoluci i klání o export Czeching

21. červen 2019

Radio Wave bude mít i letos vlastní stage na Metronome Festivalu. V sobotu 22. června se na pražském Výstavišti také rozhodne, kdo zvítězí v Czeching 2019.

Radio Wave bude mít i letos vlastní stage na Metronome Festivalu. V sobotu 22. června se na pražském Výstavišti také rozhodne, kdo zvítězí v hudebně exportním projektu Czeching 2019. Na Radio Wave New Stage ale kromě kapel soutěžících v Czechingu uvidí návštěvníci festivalu britskou písničkářku Lauran Hibberd nebo kapely Khoiba, Reykjavíkurdætur, Manon Meurt či WWW. O světelný design stage a speciální interaktivní instalaci v prostorách Křižíkova pavilonu E se postará Lunchmeat Studio. Sledovat to nejzásadnější bude možné i v živém vysílání Radia Wave, na sociálních sítích nebo prostřednictvím online reportáže.

Branko's Bridge

Radio Wave New Stage najdou návštěvníci 21. a 22. června v areálu Výstaviště v Křižíkově pavilonu E. Jejím programem provedou moderátorky Radia Wave Mary C a Bára Šichanová. V pátek vystoupí kapely Khoiba, The Ills, Lazer Viking nebo britská indierocková písničkářka Lauran Hibberd. V sobotu pak bude Radio Wave živě vysílat přímo z místa, a to od 16:00 do 19:00. Moderátoři Kuba Kaifosz a Hana Řičicová budou právě tam hovořit s přítomnými interprety i kapelami, které se účastní projektu Czeching 2019.

Margo

Finále hudebně exportního projektu Czeching, který pomáhá českým kapelám prorazit do zahraničí, se uskuteční v sobotu 22. června. „Letošní ročník Czechingu se zaměřuje především na živé hraní, proto bude vítěz, kterého vyšleme na největší evropský showcase festival Eurosonic Noorderslag v Nizozemsku, vyhlášen na Metronome Festivalu přímo za účasti několika členů mezinárodní poroty,“ dodává šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová. O přízeň zahraničních zástupců festivalů a rozhlasových stanic bude soutěžit pět nominovaných – kapely Branko's Bridge, Market a Nylon Jail, zpěvačka Viah a projekt Margo uskupený kolem Anety Martínkové.

Market

Po vyhlášení vítěze bude následovat vystoupení elektronického uskupení Floex & Tom Hodge, kultovních WWW a hlavně islandského rapového kolektivu Reykjavíkurdætur. Desetičlenná živelná formace uhranula návštěvníky letošního Eurosonicu a na festival přijedou se zcela novým materiálem. „Tohle léto to bude náš druhý koncert, takže budeme mít po odpočinku a budeme plné nadšení. Očekáváme, že s novými písničkami to bude fakt zábavný koncert,“ uvádí mimo jiné v rozhovoru pro Radio Wave.

Nylon Jail

Výročí 30 let od konce totality si bude Metronome připomínat po celou dobu festivalu, a to i v rámci programu Radia Wave. Veřejné debaty s podtitulem „Hudba: soundtrack k revoluci nebo silná zbraň“, kterou bude moderovat Marie Čtveráčková aka Mary C, se zúčastní i tři zahraniční porotci Czechingu – Norbert Borzym z polského rádia Czwórka, Tsvetan Tsvetanov z Radio Nacional de Bulgaria a Mirca Lotz z německé organizace MusicBYwomen. Českou stranu pak zastoupí Pavla Jonssonová. Zamyslet se nad tím, jak hudba ovlivňuje politiku či veřejné mínění a naopak, budete moci v sobotu 21. června od 16:30 během hodinové debaty, která se bude ohlížet za předchozími 30 lety a rolí hudby a hudebních médií v čase velkých politických změn. Debata se odehraje v areálu Výstaviště ne Opera stagi.

Viah

Více informací o projektu a nominovaných najdete na wave.cz/czeching.

Radio Wave je stanice Českého rozhlasu pro mladé a mladě smýšlející posluchače se zájmem o současnou kulturu a společenské dění. Od roku 2006 nabízí playlist plný hudebních novinek z mainstreamu i alternativy, zábavné i publicistické pořady a připravuje více než 30 kulturních akcí za rok. Radio Wave naladíte prostřednictvím webu wave.cz, v digitálních rádiích přes DAB+, na internetu, prostřednictvím podcastů, satelitu, v televizi a s audiovizuálním obsahem na O2TV a HBBTV.

Program Radio Wave New Stage

PÁTEK

17:30 – 18: 30 The Ills (SK)

19:15 – 20:15 Lazer Viking (CZ)

21:30 – 22:30 Khoiba (CZ)

00:00 – 01:00 Lauran Hibberd (UK)

01:45 – 02:45 Manon Meurt (CZ)

SOBOTA

14:45 – 15:30 Nylon Jail / Czeching Showcase

16:00 – 16:45 Margo / Czeching Showcase

17:15 – 18:00 Market / Czeching Showcase

18:45 – 19:30 Viah / Czeching Showcase

20:15 – 21:00 Branko’s Bridge / Czeching Showcase

22:00 – 23:00 Floex & Tom Hodge (CZ)

00:30 – 01:30 WWW (CZ)

02:00 – 03:00 Reykjavíkurdætur (CZ)

Spustit audio