Radomír Šimek

20. září 2011

Narozen 12. února 1958. Dlouholetý manažer koncernu Siemens, jeho jméno se objevovalo i při hledání nových ředitelů Českých aerolinií a České pošty.

Absolvent zahraničního obchodu na VŠE začínal v podniku Transakta. V roce 1984 emigroval do Spolkové republiky Německo, kde začala jeho kariéra ve společnosti Siemens. Vypracoval se z referenta až do vedoucích pozic. Po revoluci budoval českou pobočku a pracoval v ní jako finanční ředitel. V roce 2008 byl vyhlášen nejlepším finančním ředitelem v republice. Od května 2009 je prezidentem Česko-německé obchodní a průmyslové komory.

Šimek své vazby na Německo tak trochu zohlednil také ve svém kandidátském projektu na post generálního ředitele České televize. Píše v něm, že by chtěl navázat spolupráci ve zpravodajství s příhraničními oblastmi Německa, Rakouska, Polska a Slovenska. Čerpal by peníze z fondů Evropské unie, poskytnul vysílací čas etnickým skupinám žijícím v České republice a zajišťoval by vyrovnané hospodaření. Českou televizi chápe jako správce národního kulturního dědictví, jež by měla svou činností stále rozšiřovat. Dbal by na etickou hodnotu pořadů.

Televize by podle něj měla být nadále ve vůdčím postavení, pokud jde o nové technologie. Oprášil by také koprodukční spolupráci při výrobě seriálů a filmů, ze které těžila někdejší Československá televize.

Plné znění projektu Radomíra Šimka (PDF)

autor: Filip Rožánek
Spustit audio