Seriál týdne: budoucnost digitalizace v Česku

9. září 2005

Celý minulý týden se pravidelný pořad Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Seriál týdne nesl v duchu digitálního vysílání. Pokud jste Seriál propásli, nebo jste ho z jiných důvodů nemohli sledovat, přinášíme vám jeho psanou podobu na našem serveru Digital.

V minulých dílech Seriálu týdne jsme si představili stanice, které Český rozhlas připravuje pro digitální vysílání. Pokud byste si však chtěli vyzkoušet digitální výhody už teď, máte možnost. Testování digitálního vysílání totiž už probíhá. "V Praze nejbližším okolí probíhají totiž už tři roky experimenty s vysíláním v systému DVB-T," říká šéf digitalizace v Českém rozhlase Pavel Balíček. "Tyto experimenty by měly skončit do konce roku, dělají pro to všechno jak operátoři vysílacích sítí, tak vysilatelé," dodává.

Pokud se rozhodnete přijímat digitální signál už dnes, naladíte tři datové sítě, neboli multiplexy. Dívat se pak můžete na tři kanály České televize, program Novy, Primy a hudební stanice Óčko. K poslechy jsou pak určeny některé ze stávajících stanic Českého rozhlasu. "Experimenty provádí společnost České Radiokomunikace a Czech Digital Group. Mezi lety 2004 a 2005 se k nim přidala i společnost Český Telecom," komentuje situaci na Českém digitálním trhu Pavel Balíček. "Tyto tři firmy jsou zároveň držiteli technologických licencí na vysílací sítě, takže budou vysílat i v řádném vysílání," doplňuje svá slova Balíček.

Potom, co se rozběhne pravidelné vysílání, můžeme se těšit i na nové televizní stanice. Na ně v tuto chvíli probíhá výběrové řízení. Kdy tedy můžeme čekat start řádného vysílání? "Zatím pouze spekuluji, ale pokud vše půjde podle současných plánů, mohlo by se začít řádně vysílat na začátku roku 2006," informuje Pavel Balíček.

Pokud tedy vše vyjde podle očekávání, nebude uvedení nových program dlouho trvat. I přesto je však Česká republika v digitalizaci spíše na chvostu Evropy. Jak vysvětluje Pavel Balíček, v zahraničí se většinou už digitálně vysílá: "V různých státech se různě rozvíjí televizní, nebo rozhlasové digitální vysílání. Digitální televize je populární zejména v Německu nebo Velké Británii, digitální rozhlas se rozšířil zejména ve Skandinávii nebo Nizozemí."

Věříme, že vám start digitálního vysílání přinese jen samé příjemné změny. K tomu se bude snažit přispět i Český rozhlas svými novými stanicemi Rádio Česko, Leonardo a D-dur. Těšíme se na vás, naše posluchače, i v digitální éře.

autor: Tomáš Drahoňovský
Spustit audio