Švédská vláda zastavila digitalizaci rádiového vysílání

9. červenec 2015

Švédská vláda oznámila, že již nebude nadále pokračovat v transformaci rozhlasového vysílání z FM na DAB+.

V listu Svenska Dagbladet se švédská ministryně kultury Alice Bah Kuhnke nechala slyšet, že digitalizace zatím nemá v zemi dostatečnou podporu.

Mezi hlavní důvody, proč ponechat FM vysílání, patří i fakt, že by bylo nutno vyměnit více než 10 milionů přijímačů.

Ministryně kultury dále poukazuje na znepokojení švédské obrany, která používá některé z DAB frekvencí. Plánovaná digitalizovaná síť by proto neměla stejné pokrytí jako stávající FM síť.

O osudu švédské digitalizace rozhodne Norsko

Nicméně i tak ministryně úplně nevyloučila digitalizaci v budoucnu. Vláda bude sledovat mezinárodní vývoj ohledně DAB. Speciálně se zaměří na Norsko, které má v plánu úplné vypnutí FM vysílání v roce 2017.

Plán na nahrazení FM vysílání a přechod na DAB byl prezentován v prosinci. Navrhoval začátek přechodu na digitální vysílání na konci roku 2016 s tím, že veřejnoprávní i komerční rádia by měla přestat používat FM vysílání v roce 2022.

Rozhodnutí o zastavení digitalizace však vzbudilo u švédských rádií zklamání. „Pozastavení procesu digitalizace je politováníhodné zejména pro naše posluchače. FM pásmo je již plné a proto bude potřeba plánovat pozemní vysílací síť na dlouhou dobu dopředu,“ prohlásila Cilla Benko, generální ředitelka švédského veřejnoprávního rozhlasu

autor: ert
Spustit audio