UPC vyřadila Óčko z analogové kabelovky

2. leden 2008

Část zákazníků společnosti UPC, která sleduje kabelovou televizi analogově, od nového roku přišla o hudební stanici Óčko. Operátor v dopise klientům sdělil, že své rozhodnutí opírá o tzv. diginovelu vysílacího zákona. UVNITŘ DOKUMENT: SDĚLENÍ UPC

Sdělení od UPC nese datum 28. prosince 2007. Společnost v něm oznamuje, že zákazníci s nabídkami Mini a Klasik budou muset pro další sledování Óčka přejít na digitální kabelovou televizi. "UPC zapůjčí klientům digitální přijímač za 90 Kč měsíčně. Přijímač bude sloužit nejen pro příjem Óčka (a nových českých programů), ale také českých národních programů ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 Sport, Novy, národní verze Primy bez vstupů regionálních studií a informačního programu UPC Express," uvádí dopis.

Změnu UPC omlouvá povinnostmi, které jí ukládá vysílací zákon poté, co vstoupila v platnost jeho digitální novela. Konkrétně jde o nejnižší programovou nabídku, v níž operátor kabelové televize musí šířit kromě stanic České televize, Novy a Primy také nové digitální kanály. Óčko je jedním z držitelů digitální licence, další pětici tvoří TV Barrandov, TV Febio, TV Pohoda, RTA a Z1.

Digitální stanice, které dostaly licence v dubnu 2006

"Protože programová nabídka Mini nemá prostor pro dalších 5 TV programů, nezbývá nám, než prostor vytvořit tím, že 1 analogový program vyměníme za digitální multiplex. V praxi to bude znamenat, že Óčko bude digitalizováno ihned, další stanice budou do "balíčku" doplněny, jakmile zahájí vysílání," upozorňuje UPC. Pro nový digitální multiplex je vyčleněna jednotná pozice, kanál S9/161,25 MHz.

Óčko ještě nějakou dobu uvidí v nabídce Mini ti diváci, v jejichž oblasti ještě není dostupná digitální kabelová televize. Bude to podle UPC "minimálně do chvíle, kdy bude dostupná technologie pro převedení nového streamu ze satelitu nebo pozemského vysílání do kabelu".

Logo televize Óčko

Podle výzkumu Media Projekt je Óčko nejsledovanějším tematickým kanálem v Česku. Alespoň jednou týdně si ho zapne 645 000 diváků, denně je to 177 000 diváků.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio