Volba generálního ředitele Českého rozhlasu

28. červenec 2011

Rada Českého rozhlasu má dnes na programu volbu generálního ředitele veřejnoprávního rádia. Vybírat bude ze tří finalistů.

„Volba samotná se bude řídit volebním a jednacím řádem. To znamená, že mohou proběhnout až tři kola. První dvě kola by měla proběhnout v tentýž den, v den volby. Předseda komise v případě neúspěchu prvního a druhého kola rozhodne, zdali se třetí kolo bude konat ten den a nebo do deseti pracovních dnů," vysvětluje místopředseda Rady ČRo Tomáš Ratiborský, jak probíhá volba.

Jednání Rady Českého rozhlasu začíná v 10 hodin. Aby byl některý z kandidátů zvolen do čela veřejnoprávního rozhlasu, musí podle zákona získat od devítičlenného kontrolního orgánu alespoň šest hlasů.

Vizitky kandidátů

Mgr. art. Peter Duhan - Vystudoval Vysokou školu múzických umění v Bratislavě, obor filmová a televizní scenáristika. Po krátkém působení v Československém rozhlase v Bratislavě přešel do Československé televize, kde pracoval jako redaktor a dramaturg zábavy. Po roce 1989 se stal šéfredaktorem deníku Verejnosť a v letech 1991-1992 vykonával funkci ústředního ředitele Československého rozhlasu. Poté přešel do komerčního sektoru, kde působil jako programový ředitel společnosti Kabel Plus a jako ředitel vydavatelství N-Press. Od roku 2000 spolupracoval se stanicí ČRo 6 – Rádio Svobodná Evropa a v roce 2007 se stal jejím ředitelem. Od roku 2009 působil jako programový ředitel Českého rozhlasu. Do funkce prozatímního ředitele ČRo byl jmenován 24. února 2010.

02161720.jpeg

Bc. Hana Hikelová - Vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci. Po pětiletém působení v soukromém brněnském Rádiu Krokodýl nastoupila v roce 2000 na pozici redaktorky do Českého rozhlasu v Brně, kde působila i jako editorka. Od září 2000 do roku 2006 vykonávala funkci vedoucí domácí redakce ČRo 1 - Radiožurnálu, poté se stala šéfredaktorkou nově vzniklé zpravodajsko-publicistické stanice Český rozhlas Rádio Česko. V rámci zpravodajství Českého rozhlasu měla na starost například projekty vysílání k volbám, k summitům MMF a NATO v Praze a koncepci vysílání všech stanic ke 40. výročí srpnových událostí v roce 2008. Od roku 2009 je ředitelkou zpravodajských stanic Českého rozhlasu - tedy ČRo 1 - Radiožurnálu a ČRo Rádia Česko.

Bc. Hana Hikelová

Ing. Petr Matoulek - Absolvoval České vysoké učení technické se zaměřením na ekonomiku a management, státnice složil z kapitálových obchodů a teorie firemních financí. V roce 1994 po absolvování Bankovní akademie pracoval jako rizikový manažer v bance a od roku 1997 byl generálním manažerem východočeského Rádia Černá Hora, jedné z úspěšných komerčních stanic s českým kapitálem. V roce 2001 založil firmu Free Trade Energy Agency, která získala licenci na obchodování s elektrickou energií (silovou elektřinou). Firmu vlastní dodnes.

Petr Matoulek
autor: Filip Rožánek
Spustit audio